Bibliotekerne er det meste troværdige sted at hente oplysninger foto: Colourbox
Bibliotekerne er det meste troværdige sted at hente oplysninger foto: Colourbox
01.08.2019 kl. 09.00

Danskerne tror mest på biblioteket

Hvor går man hen, når man søger troværdig information? Hvilke kilder finder danskerne mest troværdige? Megafon-måling placerer Facebook som bundskraber, og bibliotekerne som en klar topscorer i forhold til troværdighed.
tekst Tom Ekeroth

Danskerne har i høj grad lært at navigere i forhold til Fake News, spin og slet skjult reklame. Men hvor går man egentlig hen, hvis man søger troværdig information? 

Danmarks Biblioteksforening har sammen med Megafon spurgt danskerne, hvor troværdig, de oplever forskellige medier i forbindelse med informationssøgning.

På en skala fra 1-10 scorer bibliotekerne klart højest, efterfulgt af radio og TV.

Google ligger tæt på midten, mens Youtube og Facebook skraber bunden af troværdighedsskalaen.

LÆS OGSÅ Alle skoler, dagtilbud og biblioteker lukkes: Kommunalt ansatte sendes hjem fra fredag

Undersøgelsen bakkes op af Radius’ årlige troværdighedsanalyse, den seneste fra 2018 som viser at bibliotekarer er i top 5 blandt faglig troværdighed.

–Demokrati og frihed er under pres af Fake News, digitale trolde, spin og skjult reklame. Ytringsfrihed er afgørende i den demokratiske debat. Men hvad nytter det med frihed til at sige hvad som helst, hvis man ikke ved, hvad der er op og ned? siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen (S) i forbindelse med Megafon-målingen. Han mener, at det  er mere vigtigt end nogensinde, at alle danskere ved, at de har et sted at gå hen, når de søger fri og uafhængig viden, inspiration eller oplevelse.:

–Her er bibliotekernes direkte adgang til troværdig viden helt grundlæggende for et demokratisk samfund. Man finder det ikke andre steder – hverken fysisk eller digitalt, siger Steen Bording Andersen.

Sidste år skabte bibliotekerne  guiden Sådan spotter du Fake News, til skoler, uddannelser og alle helt almindelige mennesker som løber sur i informationsjunglen.  tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Netværk nurser ledelsen
FOR ABONNENTER

 

Fakta

Kilder                 Gennemsnitlig troværdighed fra 1-10

Bibliotekerne  8,17

Radio og TV   6,28

Dagblade       5,71

Wikipedia       5,41

Google           4,98

Youtube          2,78

Facebook       2,48

 

Emneord
Biblioteker, Skoler

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Danskerne tror mest på biblioteket Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger