Borgmester Simon Aggesen glæder sig over, at der ser ud til at være bred politisk opbakning lokalt bag forslaget og minimumsnormeringer. Foto Frederiksberg Kommune
Borgmester Simon Aggesen glæder sig over, at der ser ud til at være bred politisk opbakning lokalt bag forslaget og minimumsnormeringer. Foto Frederiksberg Kommune
30.04.2019 kl. 12.50

Frederiksberg går enegang og indfører minimumsnormeringer

Som den første kommune i landet indfører Frederiksberg minimumsnormeringer i daginstitutionerne efter BUPL's anbefalinger.

Alle partier i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg står bag, at der skal indføres minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer. Det betyder flere pædagogtimer per barn. Forslaget, der skal behandles på førstkommende kommunalbestyrelsesmøde, vil betyde en opnormering og kræve 100 nye ansættelser i kommunen og koste i omegnen af 40 millioner kroner.

Det var i første omgang Konservative, Venstre og Liberal Alliance, der søndag sendte et beslutningsforslag til behandling i kommunalbestyrelsen, og mandag har de resterende partier bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet gjort det samme.

– Vi glæder os over den fælles ambition og håber på, at vi kan være 25 ud af 25, som vil kæmpe for det her, siger borgmester Simon Aggesen (K) til TV2 Lorry.

BUPL's anbefaling implementeres

Forslaget om de højere normeringer fra Konservative, Venstre og Liberal Alliance vil tage udgangspunkt i det antal ansatte per børn, som BUPL anbefaler som minimumsnormeringer, og skal gravist implementeres.

LÆS OGSÅ Ny aftale om forældrebetaling i dagtilbud er på plads

Det vil sige, at der skal være en voksen per tre børn i vuggestuen og en voksen per seks børn i børnehaven.

Ifølge de blå partier er planen, at målsætningen skal skrives ind i budgetaftalen for 2020 og årligt øge normeringerne, indtil det ønskede niveau rammes.

– De sidste to år har vi prioriteret børnene i budgettet og hævet normeringen. Nu arbejder vi konkret med en målsætning på BUPLs anbefalede normeringer, siger Simon Aggesen.

Med forslaget går de blå partier på Frederiksberg imod partitoppen på Christiansborg. Tilbage i marts måned stillede SF på Christiansborg forslag i Folketinget om at indføre minimumsnormeringer i landets daginstitutioner. Her stemte Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Konservative og Socialdemokratiet mod forslaget, der blev nedstemt.

LÆS OGSÅ Kommunerne: Model for normeringer skal passe til pengene

Men den konservative borgmester på Frederiksberg mener ikke, at man som sådan går imod moderpartiets politik.

– Jeg mener, at jeg lever op til mit eget partis politik. Vi siger nej på landsplan, fordi kommunerne skal have det ansvar selv. Det er det ansvar, vi skal tage på os – og som vi nu gør på Frederiksberg, siger han til TV2 Lorry.

De radikale på Frederiksberg mener dog, at man også nationalt bør indføre minimumsnormeringer.

– Det viser, at der et stort behov for, at der statsligt indføres minimumsnormeringer, siger Radikale Venstres medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, Ruben Kidde, samme sted.

LÆS OGSÅ Der skal bruges tusindvis af pædagoger

KL imod

I KL er man imidlertid imod, at man indfører minimumsnormeringer på landsplan, da det hæmmer kommunernes handlefrihed.

– KL er nødt til at advare mod de bindinger, som ligger i en model med minimumsnormeringer. Vi er nødt til at kunne prioritere lokalt for at gøre det bedst muligt for alle. Både for børnene og for alle de andre vigtige velfærdsopgaver, vi skal løfte i kommunerne, siger Herlevs borgmester Thomas  Gyldal (S), der er formand for Børne-og Undervisningsudvalget i KL til Berlingske i dag. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Frederiksberg går enegang og indfører minimumsnormeringer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger