Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
30.04.2019 kl. 11.00

Socialt udsatte føler sig diskrimineret af sundhedsvæsenet

Ny rapport dokumenterer, at socialt udsatte ikke føler sig hørt og taget alvorligt af sundhedsvæsenet. Derfor fravælger nogle helt at gå til for eksempel egen læge, og venter i stedet til de er så syge, at de bliver indlagt via skadestuen.
tekst Tom Ekeroth

Rådet for Socialt Udsattes nye rapport "Socialt udsattes møde med sundhedsvæsnet" dokumenterer, at sundhedsvæsenet og socialt udsatte patienter ikke forstår hinanden, og at strukturelle forhold, såsom organiseringen og personalets pressede arbejdsbetingelser kan bidrage til en indirekte diskrimination, der rammer socialt udsatte særlig hårdt, da socialt udsatte også risikerer at blive stemplet og stereotypificeret på grund af deres sociale udsathed, misbrug, udseende og væremåde.

Undersøgelsen finder ikke tegn på, at diskriminationen sker systematisk eller intentionelt. Det til trods konstaterer den alligevel, at socialt udsatte føler sig diskrimineret og stigmatiseret i mødet med sundhedsvæsnet.

Taler ikke samme sprog

Mange socialt udsatte patienter kender ikke til sundhedsvæsenets indretning og har svært ved at forstå de ord og de begreber, som for eksempel læger bruger. Det lader socialt udsatte tilbage med følelsen af at blive ignoreret, ikke undersøgt grundigt nok, ikke lyttet til og ikke taget alvorligt.

– For mange socialt udsatte er dårligt helbred, smerter og konstant bekymring en fast følgesvend. Derfor er det ekstra nedslående, at når de så endelig kommer i kontakt med sundhedsvæsenet, så føler de sig ikke godt taget imod. Der må og skal også være plads til socialt udsatte patienter i sundhedsvæsenet, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

LÆS OGSÅ Stofbrugere skal lære at redde livet
FOR ABONNENTER

Gade- og socialsygeplejersker er afgørende

Undersøgelsen peger desuden på, at nogle socialt udsatte også har positive oplevelser med sundhedsvæsenet. Ifølge undersøgelsen skyldes det oftest, at en gade- eller socialsygeplejerske er trådt til som oversætter, forhandler og koordinator for patienten.

– Der er ingen tvivl om, at gade- og socialsygeplejerskers særlig kompetencer og forståelse for socialt udsatte er afgørende. Der er hårdt brug for, at sundhedspersonalet bliver bedre til at rumme socialt udsatte, og her kan videreudvikling og udbredelse af ordningen med socialsygeplejersker spille en afgørende rolle, siger Jann Sjursen. 

Rapporten præsenteres på en stor konference 30. april i DGI-Byen i København. Den er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed for Rådet for Socialt Udsatte og er medfinansieret af fonden Ensomme Gamles Værn. tek@kl.dk 

 

www.udsatte.dk/publikationer/106/socialt-udsattes-moede-med-sundhedsvaesnet

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Socialt udsatte føler sig diskrimineret af sundhedsvæsenet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger