Den tykskallede malermusling foto: Næstved Kommune
Den tykskallede malermusling foto: Næstved Kommune
29.04.2019 kl. 10.00

Næstved Kommune udsætter inficerede fisk for at hjælpe sjælden musling

I denne uge får Øvre Suså 2.000 nye beboere. Det er 2.000 elritser, som er inficeret med malermuslingelarver, som udsættes i naturen. Det sker for at sikre, at den yderst sjældne tykskallede malermusling fortsat kan leve på Sjælland.
tekst Tom Ekeroth

Den tykskallede malermusling er så sjælden, at EU har bevilliget Næstved Kommune penge til at sikre den lille bestand, der lever i Susåen. Muslingen er de første uger af dens liv afhængig af at kunne leve på elritsens gæller, og derfor udsætter Næstved Kommunes biologer nu elritser, som er inficeret netop med malermuslingelarver.

Sidste forår blev der indsamlet cirka 150 elritse-moderfisk i Hågerup Å på Fyn, som også har en bestand af malermuslinger. De har fået knap 2.000 elritseunger, som har vokset sig så store, at de nu er blevet inficeret med muslingelaverne.

På den måde er elritserne trods deres beskedne størrelser på cirka fire cm blevet en slags rugemødre.

– Metoden er ikke afprøvet før, så vi er meget spændte på resultatet, fortæller projektleder Sofia Mulla Kølmel fra Næstved Kommune, og fortsætter:

LÆS OGSÅ Klimaplan baner vejen for grønnere energi

– Vi har hentet en udenlandsk ekspert til at hjælpe os, og vi sætter fiskene ud på et nøje udvalgt sted, hvor der er størst sikkerhed for, at både fiskene og muslingerne vil kunne klare sig.

Mere natur under vandet

Bevarelsen af malermuslingerne er et projekt i Næstved Kommune, som er støttet af EU-midler.

Projektet var i første omgang sat til den nedre del af Susåen, men er nu flyttet til den øvre del af Susåen mellem Rødebro og Vester Broby. Foruden af udsætte elritser og malermuslinger vil man nogle steder plante træer langs åen, lægge sten ud, grave sandfang og fjerne sand fra åen, så muslingerne får bedre levevilkår.

– Over hele jordkloden er der truede dyrearter. Når vi forventer, at andre lande sikrer deres arter, ja så er vi også forpligtede til at sikre de arter, som er truede hos os. Det er den tykskallede malermuslingen et godt eksempel på, og derfor er dette projekt vigtigt. En yderligere bonus er, at når vi forbedrer muslingens levevilkår, ja så forbedrer vi samtidig naturen og levevilkårene for alle dyr og planter i Øvre Suså, fortæller Helle Jessen (S), formand for Teknisk Udvalg.

LÆS OGSÅ Regeringen: Ensartet affaldshåndtering i alle kommuner

Den  tykskallede malermusling kan blive helt op til 35 år. tek@kl.dk 

www.merelivisusaaen.dk

Emneord
Miljø

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Næstved Kommune udsætter inficerede fisk for at hjælpe sjælden musling Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger