Foto: Mariagerfjord Kommune
Foto: Mariagerfjord Kommune
25.04.2019 kl. 10.00

Politik for sjældne arter i Mariagerfjord Kommune

Kommunen, der er begunstiget med megen natur, vil værne om de sjældne og truede arter.
tekst Tom Ekeroth

Mariagerfjord Kommune har meget natur. Skove, enge, moser og skrænter langs Mariager Fjord rummer et væld af sjældne og truede dyre- og plantearter. For at passe godt på dem og give borgere og turister bedre muligheder for at opleve den unikke natur, har byrådet vedtaget en politik for biodiversitet.

– Vi, der bor i kommunen, ved godt, at vi har en enestående natur, der gør vores plet på danmarkskortet til et rigtigt godt sted at leve og bo. Men det er nok alligevel de færreste af os, der tænker på, at der også lever en lang række sjældne og truede arter i vores kommune, som begejstrer biologer og naturfolk fra nær og fjern, siger Jørgen Hammer Sørensen (DF), der er formand for kommunens teknik- og miljøudvalg. Kommunen har haft et tæt samarbejde med de lodsejere, der lægger jord til sjældne arter:

–I fremtiden vil vi fortsætte samarbejdet med borgerne om at skabe endnu bedre rammer for den vilde natur. Derfor har vi vedtaget en såkaldt biodiversitetspolitik, som udstikker en ambitiøs kurs, siger udvalgsformanden.

Der skal nu formuleres en strategi, der udmønter politikken til konkrete initiativer, og alle kan være med.

LÆS OGSÅ Truer nedgravede mink drikkevandet?

–Vi lægger vægt på, at strategien afspejler vores gode samarbejde med borgerne. Derfor inviterer vi borgerne med i arbejdet, så vi får alle gode ideer på bordet. Herefter vil forvaltningen samle trådene i en strategi, som er klar om et års tid, slutter Jørgen Hammer Sørensen.

Arbejdet med strategien begynder til efteråret. tek@kl.dk 

Fakta

Politikken i Mariagerfjord hviler på fire ben:

1. Vi går forrest: Kommunen vil målrette driften af egne arealer, så de medvirker til at understøtte den vilde natur. Det kan eksempelvis være ved at fremme blomster eller døde træer, som er vigtige for mange sjældne arter.

2. Vi vil værne om det uerstattelige: Kommune vil prioritere indsatsen til de områder og arter, som er mest truede. Hvis først de forsvinder, kan der gå meget lang tid, før de kommer igen, hvis de overhovedet gør det.

3. Vi skal naturligvis inddrage frivillige: Kommunens arbejde med biodiversitet hviler på frivillighed. Frivillighed for de lodsejere, virksomheder, institutioner og andre, der har lyst til at være med og til at gøre en ekstra indsats.

4. Vi skal formidle med engagement: Hvad enten det er på offentlige ture, på de sociale medier eller via andre kanaler, så er det vigtigt at gøre opmærksom på det fantastiske ved naturen netop i Mariagerfjord Kommune.

Emneord
Miljø, Natur

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Politik for sjældne arter i Mariagerfjord Kommune Felter med * skal udfyldes
 
Af: Hanne Thygesen
pensioneret amtsrådsmedlem og sundhedsplejerske
Den 15.05.2019 kl. 19:19

Ord og handlinger stemmer overhovedet ikke sammen

svar på: Politik for sjældne arter i Mariagerfjord Kommune

Mariagerfjord vil være miljøkommune og værne om dyr og planter, reklamerer man med.
Samtidig fælder man træer overalt, langs veje og på kommunale arealer.
Der er ikke system i noget som helst. Jeg bor i en lille bebyggelse på landet, hvor vi lige nu har fået fjernet både de gode vejtræer, og de i rækken, som i årevis har trængt til udskiftning.
Der er ikke planer om at genplante, og i følge en aktsindsigt drejer det hele sig om at være fri for at skulle vedligeholde og pleje.
Det samme skete for et år siden på en lang flot alle på en omfartsvej i Hobro. Det var såmænd en af de få beplantede veje i kommunen.
Så vidt det ses på en aktsindsigt er hverken miljøfolk eller politikere indblandede i disse beslutninger. Vejafdelingen, som klarer sagerne, har ikke fundet ud af at miljøet har godt af beplantning.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger