Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
24.04.2019 kl. 10.30

Store kommunale forskelle på vaccine mod mæslinger

Der er stor forskel på andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger, i landets kommuner. Det viser en ny kortlægning, som Sundhedsstyrelsen har lavet af MFR-vaccinens udbredelse.
tekst Tom Ekeroth

Flere børn skal vaccineres mod smittefarlige sygdomme som mæslinger, mener Sundhedsministeriet, og derfor har Sundhedsstyrelsen for første gang kortlagt, hvordan børnenes vaccinationsdækning er i landets kommuner.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at kortlægningen er nødvendig for at øge tilslutningen til MFR-vaccinen, der blandt andet beskytter mod mæslinger.

– I øjeblikket lever vi ikke op til WHO's anbefaling om en vaccinationstilslutning på 95 procent for MFR, og det ønsker vi at nå. Nu kan vi se, at der er store geografiske forskelle. Det er vigtigt at få ned på kommuneniveau, så man kan arbejde med det i de enkelte kommuner blandt andet gennem sundhedsplejerskerne, siger ministeren til Avisen Danmark.

Kortlægningen af vaccinationsdækningen er det seneste af en række initiativer for at forbedre tilslutningen til MFR2-vaccinen. Sammen med Dansk Folkeparti har regeringen vedtaget lovgivning, der gør det muligt at sende påmindelser ud til forældre, der ikke har fået vaccineret deres børn.

LÆS OGSÅ Dropper forbud mod vegansk mad i daginstitutioner

Samtidig er MFR2-vaccinen blevet et fast, gratis tilbud til de voksne, der ikke er blevet vaccineret som børn.

Brønderslev, Struer og Herlev Kommuner ligger i top over andelen af børn, som er født i 2013 og MFR-vaccineret.

Vaccinen beskytter mod virusserne mæslinger, fåresyge og røde hunde, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at 95 procent af landets børn bliver vaccineret ud fra WHO's mål. Kun Brønderslev Kommune har nået det mål, mens godt halvdelen af landets kommuner ligger mellem 90 og 94 procent.

Færrest børn med MFRvaccine finder man på Samsø med 74 procent samt i Halsnæs og i Billund med hver 81 procent. Landsgennemsnittet for anden MFR-vaccination var 89 procent i 2018, og det er en stigning på ét procentpoint fra 2017. Derfor er der ifølge Sundhedsstyrelsen fortsat et stykke op til det anbefalede mål.

LÆS OGSÅ Digital platform for stofrådgivning indstillet til international pris

I en af de kommuner, der ligger i bunden – Halsnæs – er kun 81 procent af børnene dækket af MFR-vaccinen.

– Det er foruroligende, at vi ligger så lavt, Vi har jo haft nogle mæslingeudbrud, og hvis der opstår epidemier, så kan det jo brede sig siger Kirsten Lauritsen, der er sundhedsplejerske og byrådsmedlem (S) i Halsnæs Kommune til dr.dk. tek@kl.dk 

Fakta

Kommuner med lavest antal vaccinerede

Samsø: 74 procent.
Halsnæs: 81 procent.
Billund: 81 procent.
Brøndby: 82 procent.
Ishøj: 83 procent.
Lolland: 84 procent.
københavn: 84 procent.
Helsingør: 84 procent.
Gentofte: 84 procent.
Vordingborg: 85 procent.


Kilde: Sundhedsstyrelsen

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Store kommunale forskelle på vaccine mod mæslinger Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger