Aarhus Kommune skal sikre borgenes sundhed gennem bæredygtige indkøb Foto: Colourbox
Aarhus Kommune skal sikre borgenes sundhed gennem bæredygtige indkøb Foto: Colourbox
24.04.2019 kl. 10.30

Bæredygtig indkøbspolitik skal sikre sundhed for borgerne

Aarhus Kommune er nødt til at være med fremme, når det gælder bæredygtighed. Målet om bæredygtighed bør derfor også afspejle sig i kommunens indkøbspolitik, lyder det fra Bæredygtighedsudvalget.
tekst Tom Ekeroth

Aarhus Kommune køber hvert år varer, tjenesteydelser og bygge- og anlægsopgaver for milliarder af kroner. Produktion og transport sætter derfor et enormt klimaaftryk i Aarhus, og det er kommunens ansvar at sikre, at det ikke går ud over borgerne. Sådan siger Bæredygtighedsudvalgets formand Camilla Fabricius (S).

– Borgerne i Aarhus skal kunne vide sig sikre på, at de får ren mad, rent vand og ren luft i deres hverdag. Det har kommunen et medansvar for at sikre, for når lastbilerne oser, påvirker det os alle sammen, når vi åbner vinduet derhjemme, siger Camilla Fabricius.

Helt konkret anbefaler Bæredygtighedsudvalget, at der stilles større krav om bæredygtighed til kommunens leverandører. Målet er et markant mindre klimaaftryk, så borgerne i Aarhus har vished for deres sundhed i hverdagen på både kort og langt sigt. Især bør der stilles krav om brug af bæredygtigt materiale og emballage, ligesom leverandørerne fremover bør sikre, at CO2-udledningen i forbindelse med transport mindskes betydeligt.

Udover at sikre aarhusianerne tryghed og ren luft i byen flugter anbefalingen med både FN’s verdensmål og Aarhus-målene om "En bæredygtig by med gode by- og lokalmiljøer" samt "En by, hvor alle er sunde og trives". Målet er endda, at FN’s verdensmål skal integreres i samarbejdet med kommunens leverandører.

LÆS OGSÅ KL klar med 48 forslag til CO2-reduktion

Udvalget har i forbindelse med kommunens nye indkøbspolitik udarbejdet en række konkrete anbefalinger til, hvordan kommunens indkøb bliver mere bæredygtige, så borgerne i Aarhus i stadig mindre grad påvirkes af forurening fra produkter, fødevarer, arbejdsmiljø, trafik og indeklima. tek@kl.dk 

Fakta

Bæredygtighedsudvalget arbejder blandt andet med klima, bæredygtighed og cirkulær økonomi og består af seks medlemmer, som er de tre byrådsmedlemmer Camilla Fabricius (S) (fmd.), Eva Borchorst Mejnertz (R), Theresa Blegvad (V) samt Nina Carlslund, hoteldirektør Scandic Aarhus City, Søren Winther Lundby, CEO Global Citizen og Steen Stavnsbo, partner Clean Energy Invest mm.

Emneord
Indkøb, Klima, Miljø

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Bæredygtig indkøbspolitik skal sikre sundhed for borgerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger