Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
08.04.2019 kl. 11.00

Socialrådgivere advarer: Forslag til at modvirke social eksport har slagside

Borgere kan komme i klemme i nyt lovforslag om flyttehjælp, der skulle hjælpe kommuner mod social eksport, lyder advarslen i høringssvar fra Dansk Socialrådgiverforening.
tekst Rudi Holm

Det kan blive svært for økonomisk trængte borgere at flytte til en bedre eller billigere bolig, hvis regeringen gennemfører forslaget om, at ens hjemkommune ikke længere kan give flyttehjælp, hvis man flytter til en anden kommune. Det skriver bladet Socialrådgiveren på baggrund af et høringssvar fra Dansk Socialrådgiverforening.

Det nye forslag skal gøre op med problemerne med social eksport, hvor en kommune giver økonomisk støtte til, at socialt udsatte borgere kan flytte til en anden kommune. Det problem er der en grund til at gøre noget ved, men regeringens forslag er ikke en god måde at løse det på, understreger Dansk Socialrådgiverforening (DS) i sit høringssvar til forslag til lov om enklere og skærpede sanktioner og styrket kontrol med snyd og færre fejludbetalinger.

– Mange borgere har ikke råd til at sidde i deres nuværende bolig, og de kigger sig derfor om efter en billigere bolig. Hvis Lolland Kommune – eller andre kommuner – så siger nej tak til at modtage dem og hjælpe med flyttehjælp, så risikerer vi, at de ikke kan betale deres husleje og bliver sat ud, siger Mads Bilstrup, Dansk Socialrådgiverforenings formand.

Han mener, at forslaget lader de borgere i stikken, som hverken vil kunne få hjælp af deres hjemkommune eller tilflytterkommunen.

LÆS OGSÅ Det sociale frikort forlænges i to år

I DS's høringssvar står der blandt andet: "Det kan få betydning for de borgere, som skal flytte væk fra et dårligt miljø, eller dem, som har behov for fx at komme væk fra en stalker. Tilflytterkommunen kender ikke borgeren og sagens historik, så det vil være sværere for dem at lave vurderingen af, om borgeren er berettiget til flyttehjælp". 

Forslaget om flyttehjælp kommer som en del af regeringens sanktionsudspil, som skal forenkle sanktionerne over for ledige, som ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.  ruh@kl.dk  

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Socialrådgivere advarer: Forslag til at modvirke social eksport har slagside Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger