HR- og Arbejdsmiljøkonsulent Karen Louise Reeh og ergonomivejleder Lotte Sanner Kjeldsen fremviser beviset for Arbejdsmiljøprisen 2019. Foto: Odense Kommune
HR- og Arbejdsmiljøkonsulent Karen Louise Reeh og ergonomivejleder Lotte Sanner Kjeldsen fremviser beviset for Arbejdsmiljøprisen 2019. Foto: Odense Kommune
08.04.2019 kl. 14.30

Odense får pris for at samtænke pædagogik og arbejdsmiljø

Arbejdsmiljørådet belønner en effektfuld indsats for at mindske nedslidningen i Odense Kommunes dagpleje, vuggestuer og børnehaver.
tekst Rudi Holm

Odense Kommunes dagpleje, vuggestuer og børnehaver har vundet den landsdækkende Arbejdsmiljøpris 2019, som hvert år uddeles af Arbejdsmiljørådet.

Prisen fik kommunen for at have tænkt pædagogik og arbejdsmiljø sammen – en indsats der har vist sig at have stor effekt.

I alle Odenses børnehuse og legestuer kan børnene for eksempel nu selv klatre op på puslebordet eller i krybben, når der er middagslur. Og i børnehaven hjælper børnene med at sætte madkasser på bordet, tørre bord af bagefter og sætte stole op. Ligesom de selv tager flyverdragter på og selv kan tage scooteren ned fra en knage i børnehøjde.

Det har betydet, at pædagoger og dagplejere i Odense har kunnet halvere antallet af løft og dermed imødegå nedslidning.

LÆS OGSÅ Farvel til tre rigtig gode pædagoger
FOR ABONNENTER

– Jeg er rigtig stolt af, at dagtilbud i Odense får anerkendelse for netop at kombinere ergonomi og pædagogik. Dagtilbuddene skal bidrage til, at børnene udvikler selvværd og selvtillid, og vi skal også sørge for, at vores medarbejdere trives og ikke risikerer unødvendige belastninger. Med prisen har vi nu fået anerkendelse for, at vi har fundet en god måde at tage hånd om begge opgaver, siger Odenses dagtilbudschef, Mette Hviid Laustsen.

Det er en omfattende ergonomisk indsats med blandt andet uddannelse af ergonomivejledere, nye pusleborde, støvleknægte og andre redskaber kombineret med pædagogisk faglighed og adfærdsdesign, der har båret frugt.

– På den måde er det ikke bare en ergonomivejleder, der siger, du ikke må løfte. Vi skaber forandringer ud fra adfærdspsykologi, hvor arbejdspladsen indrettes, så de rigtige valg let kan træffes. Vi er rigtig godt på vej, og jeg kan se, at de ansatte har taget det til sig, og at børnenes motoriske udvikling styrkes, siger Karen Louise Reeh, der er HR- og Arbejdsmiljøkonsulent i Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune.

Arbejdsmiljørådet giver hvert år en pris til fire arbejdspladser, som gør noget særligt for arbejdsmiljøet, og som kan inspirere andre. Prisen til Odense Kommune faldt i kategorien muskel- og skeletbesvær (ergonomi).

– Jeg er glad for anerkendelsen af medarbejderne, der har knoklet med at gøre tankegangen til hverdag. Og når det kombineres med en pædagogisk indsats, hvor vi giver børnene det selvværd og den frihed, der er ved at "kunne selv", går det op i en højere enhed, siger Odenses børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen (R). ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Odense får pris for at samtænke pædagogik og arbejdsmiljø Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger