Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
04.04.2019 kl. 11.00

Kommuner afviser opslag om forældredemonstration

Lørdag d. 6. april går tusindvis af især forældre på gaden for at demonstrere for bedre normeringer i kommunernes dagtilbud. Men det er svært at få bredt budskabet, for nogle kommuner nægter at være reklamesøjle for politisk indhold.
tekst Signe Rosa Skelbæk

I øjeblikket har tusindvis af forældre travlt med at male bannere, kontakte lokalaviser og konstruere slagsange. De forbereder sig til en landsdækkende demonstration, der finder sted i 56 af landets kommuner på lørdag d. 6. april.

Forældrene, der er den primære drivkraft bag initiativet, ønsker bedre normeringer i kommunernes vuggestuer og børnehaver, men det budskab må man ikke tale for højt om.

I hvert fald har enkelte kommuner valgt at forbyde ophængte flyers og reklamer for forældredemonstrationen i deres daginstitutioner. Og begrundelserne er vidt forskellige.

Illoyalt

I Facebookgruppen "Demonstration for minimumsnormeringer i dagtilbud" udveksler forældre erfaringer med andre oprørte forældre. Her fremgår det, at flere kommuner har forbudt ophængning af reklame for demonstrationen både på opslagstavler, ved indgangsdøre og i børnenes egne garderober.

LÆS OGSÅ Næstved ansætter direktør med husdyrhold i privaten

Nogle forældre mødes med argumenter fra kommunen om, at det er illoyalt.

– Jeg hang dem op mandag i mine børns tidligere institution. Tirsdag får jeg besked fra anonym kilde, at de ansatte er blevet beordret til at smide dem ud. Med beskeden om, at det var illoyalt overfor kommunen, skriver Melissa Andersen i gruppen. Hun har forsøgt at hænge dem op i institutioner i Køge, der erkender, at der kan være opstået misforståelser om kommunens regler på området.

– Der er opstået nogle misforståelser om, hvorvidt forældrene må hænge flyers og plakater op i dagtilbuddene i forbindelse med den varslede demonstration den 6. april. Vi kan i Køge Kommune ikke genkende billedet af at skulle forbyde institutioner at hænge plakater op i forbindelse med denne slags arrangementer, og har ikke meldt noget ud om dette fra Børne- og Uddannelsesforvaltningen, siger chef for Dagtilbudsafdelingen i Børne- og Uddannelsesforvaltningen, Kirsten Vedel Eriksen.

– Vi betragter denne form for information som kommunikation mellem forældrene, hvilket ikke er noget, vi blander os i som forvaltning. For at undgå, at der sker misforståelser om dette ude blandt institutionerne, har vi orienteret alle områdeledere om denne tolkning af reglerne, siger Kirsten Vedel Eriksen.

LÆS OGSÅ Ansat i børnehave varetægtsfængslet for blufærdighedskrænkelse

Flere forældre beretter om samme oplevelse i Struer Kommunes dagtilbud.

Men heller ikke her genkender Signe Valentin, Pædagogisk udviklingskonsulent for skole og dagtilbud i Struer Kommune, forældrenes oplevelse om et forbud mod opslagene.

– Forældre må gerne hænge flyers op i vores institutioner, hvis det fremgår tydeligt, hvem der er afsenderen, siger hun.

Krævede nye regler

I Aarhus har kommunen udsendt en ny retningslinje, nemlig "Midlertidig retningslinje for ophængning af materiale med politisk indhold i Børn og Unges tilbud".

LÆS OGSÅ Forhandlingerne om minimumsnormeringer skudt i gang

Her skriver de, at 'den tidligere retningslinje på området er gået tabt i forbindelse med overgangen til nyt intranet' og man har derfor i forbindelse med den aktuelle demonstration forfattet en ny.

Af den nye retningslinje fremgår det, at:

– Kommunikation med politisk indhold fra forældre til forældre, eller til og fra andre (fritids-)brugere – er tilladt i det omfang indholdet ikke støder mod lovgivningens almindelige regler.

Dog stilles der krav om, at det skal være tydeligt hvem afsenderen er. I praksis sikres dette ved at opslag foregår på særlige ”forældre-til-forældre” eller ”bruger-til-bruger” opslagstavler.

LÆS OGSÅ 26 kommuner skal forsøge at få flere på fuld tid

Ophængning i vinduer, på døre, vægge eller lignende er derimod ikke tilladt, fremgår det af skrivelsen.

Børnenes rum

I Ballerup er det ikke tilladt at hænge materiale op, heller ikke selvom afsenderen er tydeligt deklareret. Kommunen har udsendt en mail til alle daginstitutionerne, hvor de begrunder beslutningen med, at det er børnenes rum.

– Kommunens arbejdspladser skal være apolitiske rum. Derfor skal der ikke hænge politisk materiale. Forældre og medarbejdere må selvfølgelig meget gerne blande sig i den politiske debat om normeringer, fysiske rammer eller alt mulig andet. Det giver sig selv, at forældre må det - og det ligger også indenfor medarbejdernes ytringsfrihed at gøre det. Det være sig på sociale medier, i avisen, på fjernsyn, ved demonstrationer, ved at stå med skilte i det offentlige rum eller andet. Men selve daginstitutionen er børnenes rum.

Mailen er videregivet af Stine Rahbek Pedersen, medlem af byrådet i Ballerup for Enhedslisten.

LÆS OGSÅ Klar med minimumsnormeringer allerede næste år

De fleste institutioner hilser dog forældrenes kommende demonstration velkommen, og tillader ophæng på opslagstavler og i børnenes egne garderober.

Kommuner eller den kommunale områdeleder kan, hvis der er saglig begrundelse for dette, afvise ophængning af reklame for eksempelvis en demonstration. Normalvis er det lederen, der beslutter reglerne, men i enkelte tilfælde træffer byrådet en generel beslutning gældende for de kommunale institutioner. sisk@kl.dk 

Artiklen er rettet fredag d. 5. april - her er tilføjet et citat fra Køge Kommune, der først vendte tilbage her.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner afviser opslag om forældredemonstration Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger