Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
02.04.2019 kl. 11.50

Kommunale ekspropriationer skal gås efter i sømmene

Borgere skal have mulighed for at indbringe deres ekspropriationssag et sted og få en samlet afgørelse. Det er målet med et lovgivningsarbejde, som regeringen sætter i gang.

Hvis en borger får eksproprieret sit hus på grund af vejbyggeri eller lignende, skal vedkommende i fremtiden kunne nøjes med at gå til en instans og få en samlet afgørelse. Det mener regeringen, der sætter gang i et lovgivningsarbejde, som skal styrke borgernes retssikkerhed.

Målet er at få oprettet en ny instans, der skal hedde Klagenævnet for ekspropriation og taksation. Her skal borgerne kunne sende deres klager over afgørelser i ekspropriationssager til.

Nye regler

Lovgivningsarbejdet skal føre til følgende forenklinger af det kommunale ekspropriations- og taksationssystem:

  • Hvis ikke der kan indgås et frivilligt forlig med borgeren, og kommunen er nødsaget til at ekspropriere for at gennemføre et projekt, så skal kommunen i forbindelse med ekspropriationsbeslutningen indhente en bindende afgørelse vedrørende erstatning fra de statslige ekspropriationskommissioner. Derefter træffer kommunen én samlet afgørelse, dvs. om både ekspropriation og erstatning, overfor borgerne.
  • Hvis en borger ønsker at få prøvet kommunens afgørelse om ekspropriation og/eller erstatning, så kan den samlede klage sendes til et nyoprettet Klagenævn for ekspropriation og taksation. Nævnet træffer samlet afgørelse, dvs. om både ekspropriation og erstatning, overfor borgerne. 

Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Desuden skal både kommunale og statslige ekspropriationer samles under en fælles lov. Det skal sikre, at borgere ikke skal jonglere med flere forskellige regelsæt, når de bliver udsat for ekspropriation.

– Jeg er meget tilfreds med udsigterne til, at borgerne får en mere enkel og gennemskuelig ekspropriations- og taksationsproces. Det er indgribende for en borger at blive berørt af en ekspropriation, og vi skylder som lovgivere, at processen er så gennemskuelig og effektiv som overhovedet muligt. De berørte borgere betaler nemlig en høj pris for, at samfundet som helhed kan udvikle sig til glæde og gavn for os alle, siger transport-, bygning- og boligminister Ole Birk Olesen.

LÆS OGSÅ Fusionskommuner har byggeplaner
FOR ABONNENTER

Lovgivningsarbejdet kommer, efter Ekspropriationsudvalget i sommeren 2018 konkluderede, at det kommunale system for ekspropriation er unødvendigt forgrenet og kompleks.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet regner med at kunne fremsætte et lovforslag i det næste folketingsår. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunale ekspropriationer skal gås efter i sømmene Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger