Arkivfoto
Arkivfoto
27.09.2018 kl. 16.00

Vedtager ulovligt budget: Læsø skruer op for armlægning med indenrigsministeren

Læsø Kommune tager omkring 8,5 millioner kroner fra kassebeholdningen for at få budgettet til at stemme. Men pengene er ikke i kassen. Vi ved godt, det er ulovligt, siger kommunen.

– Ingen af kommunalbestyrelsens medlemmer var i tvivl om, at man hermed gjorde noget ulovligt.

Sådan indleder Læsø Kommune sin pressemeddelelse om vedtagelsen af budgettet for 2019. Dermed fortsætter ø-kommunen sin armlægning med økonomi- og indenrigsministeren, der har afvist Læsøs bøn om et større økonomisk tilskud for at få budgettet i balance.

Ifølge reglerne skal en kommune balancere indtægter og udgifter i de årlige budgetter, men Læsø Kommune ser sig ikke i stand til at opnå balance, medmindre de får en pose penge i størrelsesordenen 8,5 millioner kroner.

Det har økonomi- og indenrigsministeren afvist med henvisning til, at Læsø Kommune har fået det tilskud, de er berettiget til ud fra de kriterier, der ligger til grund for tilskuddet til særlig vanskeligt stillede kommuner. Fra den pulje fik Læsø 5,1 millioner kroner, men for få budgettet til at gå op mener kommunen, at de har brug for 8,5 millioner kroner mere.

LÆS OGSÅ Nedrykning fra Superliga koster kommune millionbeløb

For at få budgettet til at balancere har Læsø derfor budgetteret med at hive omkring 8,5 millioner kroner op af kommunekassen. Problemet er bare, at det ikke kan lade sig gøre, fordi kommunen ikke har 8,5 millioner kroner i kassen.

Ser frem til hjælp

Det betyder, at de med åbne øjne har vedtaget et budget, de selv kalder ulovligt, og kommunen ser nu frem til, at ministeren henvender sig til kommunen og fortæller dem, at budgettet er ulovligt.

– Hertil vil borgmesteren så svare, at det ved vi godt, men at det også havde været ulovligt at vedtage et budget, hvor de lovbundne udgifter ikke kunne dækkes, og at vi naturligvis med forventning ser frem til, at Ministeriet hjælper os med at blive lovlige igen, står der i pressemeddelelsen om budgettet.

Læsø Kommune råbte allerede tidligere på året vagt i gevær, da regnede sig frem til, at de ville mangle 13,5 millioner kroner næste år. De stigende udgifter stammer fra fire millioner til lokale tiltag, 5,5 millioner kroner i underskud på det, som kommunen kalder sit basisbudget, og så et tilskud fra staten, der var fire millioner lavere end forventet.

LÆS OGSÅ Enigt byråd i Kolding klar med budgettet for næste år

En del af underskuddet blev dækket, da Økonomi- og indenrigsministeriet fordelte puljen til særlig vanskeligt stillede kommuner. Herfra modtager Læsø Kommune 5,1 millioner kroner i 2019.

Det efterlader et hul på omkring 8,5 millioner kroner.

Hvis en kommune ikke har styr på sin økonomi, kan den i yderste konsekvens blive sat under administration af Økonomi- og indenrigsministeriet. Derfor har Socialdemokratiets enlige repræsentant i Læsøs kommunalbestyrelse fået tilføjet i referatet af budgetbehandlingen, at hvis Læsø Kommunes selvstændighed kommer i fare, så skal budgettet genåbnes.

Økonomi- og indenrigsministeriet oplyser til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at de snarligt sender et brev til Læsø Kommune, hvor der bliver redegjort for reglerne. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Coronakrise kan udstille svagheder i budgetlægningen
Emneord
Økonomi, Budget

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vedtager ulovligt budget: Læsø skruer op for armlægningen med indenrigsministeren Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger