Foto: Steen Brogaard
Foto: Steen Brogaard
27.09.2018 kl. 11.12

S vil give milliardbeløb i kompensation til yderkommuner

Socialdemokratiet foreslår, at landets yderkommuner får to milliarder kroner i kompensation for en regnefejl i udligningssystemet.

Socialdemokratiet på Christiansborg vil sende to milliarder kroner ud i landets yderkommuner som kompensation for, at udligningssystemet har manglet oplysninger om udlændinges uddannelsesniveau. En fejl som har kostet yderkommunerne 1,4 milliarder kroner over en fireårig periode. Det skriver Avisen Danmark.

– Vi ønsker at skabe balance i det. Det her er først og fremmest en håndsrækning til kommuner som Svendborg, Sønderborg, Skive, Aabenraa og Jammerbugt, som ligger væk fra de større byer. De kommuner er blevet glemt af regeringen, som tænker meget på kommunerne nord for København, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til Avisen Danmark.

Kompensationen skal rette op på den manglende registrering af udlændinges uddannelsesniveau, som betyder, at kommunerne har fået samme tilskud for udlændinge uanset deres uddannelsesniveau, fordi det ikke har indgået i beregningerne af den kommunale udligning.

Med forslaget bliver kommunerne, der er blevet forfordelt af regnefejlen, kompenseret for en to-årig periode. Regnefejlen har dog eksisteret siden 2006, så kommunerne bliver ikke kompenseret for det fulde beløb, de er gået glip af.

LÆS OGSÅ Erik Nielsen: Et nyt udligningssystem skal bygge på objektive kriterier

– Dels er det et spørgsmål om økonomi, dels tror jeg ikke på, vi kan lave en udligning af alle de problemer, der er i det nuværende udligningssystem. Vi foreslår at kompensere to år tilbage og opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger om et nyt udligningssystem, siger Mette Frederiksen til Avisen Danmark.

Lugter af valgkamp

I Økonomi- og indenrigsministeriet mener ministeren, at forslaget er et skridt ind på en farlig sti. Han peger desuden på, at pengene ikke vil kunne bruges til velfærd, fordi de bliver overført fra statskassen til kommunekasserne som et engangsbeløb og dermed ikke ændrer på udgiftsloftet, der lægger låg på de kommunale serviceudgifter.

– Det er et paradeforslag, der mest af alt lugter af valgkamp. Det handler bare om at fylde penge i kommunekasserne, som bugner i forvejen, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) til Avisen Danmark. jki@kl.dk 

Emneord
Udligning

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: S vil give milliardbeløb i kompensation til yderkommuner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger