Foto: Gladsaxe Kommune
Foto: Gladsaxe Kommune
27.09.2018 kl. 11.07

Gladsaxe indfører forsøg med borgerforslag

Borgerne i Gladsaxe Kommune får mulighed for at sætte dagsordenen i kommunalbestyrelsen, efter byrådet har vedtaget et toårigt forsøg med borgerforslag.

600 stemmer skal der til for at få et forslag på dagsordenen i Gladsaxe kommunalbestyrelse. Et flertal i byrådet besluttede i går onsdag, at indføre en toårig forsøgsordning med borgerforslag. Det vil sige, at enhver myndig borger i kommunen kan stille et forslag, finde et par stillere og derefter gå i gang med at samle 600 stemmer ind.

– Som borger i Gladsaxe skal man kunne blive hørt og få indflydelse på sit lokalområde. Mange borgere har meget på hjerte, og derfor skal afstanden mellem borgere og politikere være kort, og det kan denne nye løsning være med til at sikre sammen med vores øvrige tiltag for at styrke borgerinddragelsen, siger viceborgmester Serdal Benli (SF).

Når et forslag har fået 600 støtter, bliver det sendt direkte på byrådsdagsordenen, uden at forvaltningen behandler det. Inden forslag bliver sat til afstemning, skal de dog en tur forbi en jurist i forvaltningen, der vurderer, om forslaget holder sig inden for lovens rammer.

Kritik: Overflødigt

Forslaget blev vedtaget med 17 stemmer for og otte imod. Blandt modstanderne af forslaget er venstremedlemmet Pia Skou. Hun pegede under behandlingen i økonomiudvalget på, at borgerne i Gladsaxe allerede har nem adgang til lokalpolitikerne.

LÆS OGSÅ KL vil have mere ledelse og mere brugerinddragelse i ældreplejen

– Venstre stemmer imod oprettelse af borgerforslag, da enhver borger kan henvende sig til byrådsmedlemmerne og fortælle om deres forslag og gode idéer. Det kræver kun én borger at fange ét byrådsmedlems opmærksomhed på en god sag. Der er masser af muligheder for borgerne med henblik på at få taget en sag op og byrådsmedlemmerne stiller flittigt op til borgermøder, Gladsaxedagen, valgmøder med mere. Dertil kommer spørgetid til byrådsmøder, borgere kan ringe og skrive til byrådsmedlemmerne samt kontakt på de sociale medier, lød argumentationen fra Pia Skou.

Hun peger desuden på, at systemet vil koste 200.000 kroner det første år og 120.000 kroner de følgende år. Pengene hun hellere vil bruge på ”mere borgernære ting”.

Borgerforslagssystemet skal i første omgang håndteres manuelt af forvaltningen. Når forsøget har været i gang i noget tid, vil kommunen vurdere, om arbejdsbyrden med at håndtere forslag og stemmer er så stor, at en digital løsning er bedre. I indstillingen fra forvaltningen kan man dog læse, at de allerede nu regner med, at en digital løsning bliver nødvendig.

Forsøg og mere permanente borgerforslagsordninger er allerede indført i omkring ti af landets kommuner. Blandt andre har både Middelfart, Rødovre, Albertslund og Allerød indført borgerforslagsordninger. jki@kl.dk 

LÆS OGSÅ Hedensted insisterer på borgerinddragelse
FOR ABONNENTER

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Gladsaxe indfører forsøg med borgerforslag Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger