Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
26.09.2018 kl. 13.45

Bagtalelse og manglende engagement er forbudt: Aarhus præsenterer nyt samarbejdskodeks

Kommunalbestyrelsen i Aarhus har lanceret et nyt samarbejdskodeks, der skal sikre respekt og troværdig i arbejdet.

Troværdighed, respekt og engagement er nøgleordene i Aarhus Byråds nye samarbejdskodeks, som følger med temadrøftelsen om kommunens budget for næste år.

Aarhus har siden 2014 haft et samarbejdskodeks, der skal sikre ordentlige arbejdsforhold for kommunalpolitikerne. Det nye og opdaterede kodeks har byrådet skruet sammen i starten af året, men altså først præsenteret i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Socialdemokratiets gruppeformand Camilla Fabricius fortæller til JP Aarhus, at kodekset er nødvendigt, selvom det indeholder relativt mange selvfølgeligheder.

– Byrådet har fået meget ud af at have nedfældet et konkret samarbejdskodeks siden 2014. Det er en måde at italesætte, hvordan vi gør. Også hvis noget bliver svært i et samarbejde. Det har betydning at aftale sådan noget, når man er enig. Det gør en forskel, når vi bliver uenige. Når vi i byrådet er enige om, hvordan vi samarbejder, så spreder det sig til andre dele af kommunen, siger Camilla Fabricius til JP Aarhus.

LÆS OGSÅ Ny enhed skal håndtere sager om sexisme

Samarbejdskodekset har tre hovedpunkter:

  • Troværdighed
  • Respekt
  • Engagement

I kodekset hedder det blandt andet, at der skal være plads til politisk uenighed, og at forskellighed er en styrke. Men konflikter skal kunne sættes på pause, når der er brug for samarbejde, står der i kodekset. Kommunalpolitikerne fastslår også, at de både er politikere og kollegaer. Derfor skal de behandle hinanden ordentligt og ikke tale bag hinandens ryg.

Kigger ud af byrådssalen

Som noget nyt i forhold til det oprindelige kodeks fra 2014, står der nu også, hvordan byrådspolitikerne skal behandle byens borgere.

– Vi er tydelige, når vi inddrager borgere, og vi møder dem med respekt for deres forskellighed. Vi sikrer retfærdige processer og påtager os ansvaret for at finde balancen mellem tid og involvering, står der.

LÆS OGSÅ KL undersøger omfanget af sexisme i kommunalbestyrelser

Temadrøftelsen foregår mellem politikerne og repræsentanter for kommunens ansatte. Drøftelsen skal sikre, at Aarhus Kommune er en attraktiv arbejdsplads, på trods af at budgettet for 2019 indeholder besparelser og effektiviseringer.

Aarhus Byråd blev i sidste uge enige om et budget, der indeholder besparelser for i alt 180 millioner kroner i 2019. Oprindeligt skulle kommunen have sparet hele 241 millioner kroner, men besparelsen blev nedbragt ved at regne med, at flere end hidtil ventet vil gå fra offentlig forsørgelse til at klare sig selv. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Bagtalelse og manglende engagement er forbudt: Aarhus præsenterer nyt samarbejdskodeks Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger