Foto: Steen Brogaard
Foto: Steen Brogaard
25.09.2018 kl. 09.20

DF-profil: Udkantskommuner bør danne et Provins-KL

Udkantskommunerne får ikke nok ud af at være medlem af KL og bør overveje at stifte en udbryderorganisation, mener Dansk Folkepartis finansordfører. Håbløs tilgang, siger KL’s næstformand.

Landets fattigste kommuner får ikke nok ud af kontingentet til KL, når det kommer til udligningsdebatten. Derfor bør kommunerne i yderområderne overveje, om de skal bryde ud af KL og danne deres egen organisation. Det mener Dansk Folkepartis finansordfører, folketingsmedlem og byrådsmedlem, René Christensen, ifølge DR Sjælland.

– Vi betaler over to millioner kroner om året i kontingent til KL, men når det kommer til udligning, der taler de overhovedet ikke Guldborgsunds sag. Og det er jeg da frustreret over som kommunalbestyrelsesmedlem, siger René Christensen til DR Sjælland.

Utilfredsheden hos René Christensen bunder i, at KL ikke blander sig i debatten om en ny udligningsreform. Den nuværende model forfordeler nemlig yderkommunerne, lyder argumentet, og derfor bliver KL en klub, der varetager de rige kommuners interesser.

Og den naturlige konsekvens af utilfredsheden er ifølge Rene Christensen, at yderkommunerne bryder ud af KL og danner deres egen forening.

LÆS OGSÅ Skulderklap til København
FOR ABONNENTER

– Hvis KL bliver ved med at have denne her konfliktsky holdning i forhold til udligning, så skal de her borgmestre da overveje deres medlemskab. Skal der være et "Provins-KL" og så et KL for de store og rige kommuner? For de mindre kommuner bliver i hvert fald ikke tilgodeset, når det kommer til udligning, siger René Christensen, der også er byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune, til DR Sjælland.

Håbløs tilgang

I KL melder næstformand Martin Damm (V) hus forbi. Han kalder det en håbløs tilgang, som ikke vil løse problemet med den udskudte udligningsreform. Også Thomas Adelskov, der er borgmester i yderkommunen Odsherred, afviser tanken. Han henviser til, at det er Folketinget, der har ansvaret for den kommunale udligning.

Der har tidligere været rumlen om eventuelle udmeldinger af KL. Lyngby-Taarbæk overvejede at melde sig ud i 2015 på grund af utilfredshed med KL’s evner i forhandlingerne om det forkætrede omprioriteringsbidrag. Det blev dog aldrig til andet end overvejelser.

Kun Farum har gjort alvor af overvejelserne. I tre måneder, mens Peter Brixtofte var borgmester, var kommunen udmeldt af KL. jki@kl.dk 

Emneord
Udkantsområder, KL

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: DF-profil: Udkantskommuner bør danne et Provins-KL Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger