Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
24.09.2018 kl. 10.53

Sønderjysk kommune forbyder rygning i arbejdstiden

5.000 ansatte i den sønderjyske kommune Haderslev får forbud mod at ryge i arbejdstiden. Det har et uenigt byråd og MED-udvalg besluttet.

Om godt et år er det slut med at snuppe en halv smøg eller et pibestop for de ansatte i Haderslev Kommune. Fra den 1. januar 2020 må samtlige kommunens 5.000 ansatte nemlig ikke længere ryge i deres arbejdstid. Det skriver JydskeVestkysten.

Rygeforbuddet betyder, at ansatte i kommunen, uanset hvad de laver, ikke må ryge, når de er på arbejde. Det gælder både rygepauser i arbejdstiden, eller ansatte, der vil snuppe en smøg, når de kører fra møde til møde eller fra borger til borger.

– Vi har haft mange drøftelser. Blandt andet om, hvorvidt det så også skulle være forbudt at ryge hjemme hos én selv, hvis man tager en hjemmearbejdsdag, siger kommunaldirektør Willy Feddersen til JydskeVestkysten.

Den eneste undtagelse til rygeforbuddet er medarbejdere, der selv betaler deres frokostpause. De må gerne smøge den, men kun såfremt de forlader arbejdspladsen, og kun hvis de ikke er iført arbejdstøj fra kommunen.

LÆS OGSÅ KL: Galimatias ikke at bruge Covid-erfaringer i beskæftigelsesindsatsen

Modstand

Rygeforbuddet er vedtaget af et stort flertal i økonomiudvalget efter indstilling fra forvaltningen. Men det er ikke gået igennem uden modstand. I økonomiudvalget stemte LA og DF’s repræsentanter imod, mens Enhedslistens to repræsentanter undlod at stemme.

Og blandt medarbejderne er Gyde Mortensen, næstformand i MED-udvalget og fællestillidsrepræsentant for de godt 1.000 FOA-ansatte i kommunen, modstander af forbuddet.

– Selvfølgelig er det en ledelsesmæssig beslutning, det accepterer vi. Men vi er ikke tilhængere af, at noget trækkes ned over hovedet på folk, siger Gyde Mortensen til JydskeVestkysten.

Forbuddet har været halvandet år undervejs og indebærer også, at medarbejderne får tilbudt rygestopkurser, kurser i at håndtere en arbejdsdag uden tobak og tilskud til nikotinerstatningsprodukter.

LÆS OGSÅ Målet er mere fuldtid på det kommunale arbejdsmarked

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har tre kommuner, ligesom Haderslev, indført et totalt rygeforbud for de ansatte i deres arbejdstid. 18 kommuner har røgfri arbejdstid men tillader, at de ansatte ryger i deres pauser. Kræftens Bekæmpelses komplette oversigt over røgfri kommuner kan ses her. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Sønderjysk kommune forbyder rygning i arbejdstiden Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger