Nærheden til København skal udnyttes på resten af Sjælland Foto: Colourbox
Nærheden til København skal udnyttes på resten af Sjælland Foto: Colourbox
24.09.2018 kl. 16.12

Kommuner går sammen om at udvikle turismen på Sjælland og øerne

De 17 kommuner i Region Sjælland vil give turismen et markant løft. Derfor igangsætter de nu arbejdet med en fælles udviklingsplan for turismen i regionen. Kommunerne har i dag været til møde erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), som bakker op om planen.

Turisme er et vigtigt erhverv på Sjælland og øerne, men der er plads til forbedring.

Der kan skabes øget vækst og flere arbejdspladser i turismeerhvervet – samtidig med, at feriesteder og destinationer bliver mere attraktive også for indbyggerne i kommunerne. Derfor vil de 17 kommuner i Kommune Kontakt Råd Sjælland styrke og fokusere indsatsen for turismen som væksterhverv gennem en ambitiøs, fælles udviklingsplan, der skal være grundlag for udviklingen frem mod 2025.

– Vi har potentiale til at tiltrække flere turister og investeringer i turismen. Vi skal derfor gøre det nemt, attraktivt og oplevelsesrigt at være turist i vores kommuner, og vi skal understøtte vores lokale turismeerhverv i en styrket professionalisering, der giver "value for money" og skaber vækst og arbejdspladser, udtaler Niels Hörup (V), formand for KKR Sjælland og borgmester i Solrød Kommune.

– Jeg er derfor glad for, at vi er enige med erhvervsministeren om et godt og ambitiøst kommissorium for arbejdet med en udviklingsplan for turismen, tilføjer han.

LÆS OGSÅ Turisterne skal bruge to milliarder kroner mere på Sjælland

Offentlig indsats skal tiltrække private

Kommunerne har i dag mandag været til møde med erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) om sagen. Ministeren deler ambitionerne for udviklingen af turismen på Sjælland og øerne.

– Det er vigtigt, at vi får lige så godt gang i turismen på Sjælland som i resten af Danmark. Det er derfor et rigtig godt initiativ, at samtlige 17 kommuner i regionen nu går sammen om en fælles udviklingsplan for turismen. Den kan være med til skabe ny vækst og danne platform for en koordineret offentlig turismefremmeindsats samt tiltrække nye private investeringer i turismen, og det ser jeg rigtig positivt på, siger erhvervsministeren.

Københavns tiltrækningskraft bør udnyttes

Næstformand for KKR Sjælland og borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen (S), mener regionen i højere grad skal kunne udnytte nærheden til København, der tiltrækker store mængder af turister. I 2017 var der 52,4 millioner overnatninger i København.

– Sjælland og øerne har en unik beliggenhed – tæt på København og midt imellem Sverige i nord, og Hamburg og Berlin i syd. Det skal vi bruge til blandt andet at styrke samspillet mellem vores unikke kyst-, natur- og kulturtilbud og den tiltrækningskraft, København har på turister, siger Carsten Rasmussen.

LÆS OGSÅ Bundsgaard: Festen er aflyst

Udviklingsplanen forankres i Dansk Kyst- og Naturturisme og skal med inddragelse af alle relevante aktører skabe en fælles og forpligtende vision og strategisk plan for udviklingen af turisme som væksterhverv og medvirke til at skabe øget turismeomsætning og øge investeringerne i turismen.

Flere overnatninger på Vestkysten

Flere kommuner samarbejder om turisme. I juni måned præsenterede 11 kommuner langs den jyske vestkyst en fælles turismeplan for Vestkysten, der skal skaffe 23 millioner flere overnatninger i 2025.

Det er første gang, at de 11 kystkommuner og tre regioner går sammen om en fælles udviklingsplan for turismen og dermed også første gang, Vestkysten betragtes som et samlet produkt.

Ifølge den plan skal turismen på Vestkysten nå op på 23 millioner overnatninger i 2025, hvilket svarer til en årlig vækst på 3,3 procent. Omsætningen skal øges med årligt 4 procent og nå op på 22 milliarder i 2025. Væksten skal ske gennem tættere samarbejde op langs hele kysten og en fokuseret udvikling og kvalitetsløft af 18 udvalgte feriesteder.

LÆS OGSÅ Glemte kæmper i knæ: Kommuner skal finde penge til populær kunstattraktion

Forhenværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har været stærkt optaget af kommunernes udvikling af turismeerhvervet.

– Vestkysten er et af landets vigtigste vækstlokomotiver for turismen og dermed en væsentlig driver for dansk erhverv. Nu er Vestkysten gået foran med en ambitiøs strategi, og samtidig har partnerne bag forpligtet sig i et samarbejde, der også kan være med til at løfte ambitionerne. Planen er et led i den nationale strategi for dansk turisme frem mod 2025, som også udstikker ambitiøse pejlemærker for væksten i dansk turisme, sagde erhvervsminister Brian Mikkelsen i den forbindelse.

Se mere om den fælles turismeplan for Vestkysten her: www.vestkystturisme.dk

Udviklingsplan for turismen på Sjælland og øerne

Målet er, at udviklingsplanen skal medvirke til øget vækst og bidrage til at nå følgende mål:
  • En turismeomsætning i de 17 kommuner på 15,0 mia. kr. i 2025 (mod 12,6 mia. kr. i 2016).
  • 3 procent gennemsnitlig stigning per år i døgnforbrug pr. turistovernatning i kyst- og naturturismen i perioden 2018-2025.
  • En gennemsnitlig gæstetilfredshed i 2025 på minimum det nationale gennemsnit for kyst- og naturturister.
  • Udviklingsplanen skal indeholde en overordnet strategisk plan for realisering. Den strategiske plan skal, med udgangspunkt i udviklingspotentialerne skitsere en prioritering af initiativerne på både det korte, mellemlange og lange sigt.
  • Arbejdet med udviklingsplanen begynder med kortlægning og analyse af blandt andet udviklingstræk og tendenser samt vurdering af udviklingspotentialer.
  • Arbejdet med udviklingsplanen forankres i Dansk Kyst- og Naturturisme.

 

Emneord
Turisme, KKR

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner går sammen om at udvikle turismen på Sjælland og øerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger