Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
14.09.2018 kl. 09.48

Hovedstadens kommuner har penge men der kommer ingen skattelettelser

Hovedstadens kommunekasser har aldrig været så fyldte, som de er nu. De gemmer pengene til fremtiden, men regeringen mener, at de bør sænke skatterne.

Tårnby Kommune på Amager har så mange penge i kommunekassen, at de i teorien kunne udbetale 21.164 kroner til alle sine borgere fra de nyfødte til de ældste. Tårnby er den kommune, der har den højeste likviditet per indbygger, men sådan har det ikke altid været. For ti år siden var likviditeten i kommunen under halvdelen, hvilket svarer til 10.424 kroner per indbygger. Københavns Kommune kommer på en anden plads og har hvad der svarer til 18.579 kroner per indbygger. Det er en tendens i hele landet, at kommunerne har fået flere penge i kassen, men det er især gældende i hovedstadskommunerne. De fem kommuner i landet, der har flest penge i kassen, ligger alle i hovedstadsområdet. Hvis man kigger på den samlede likviditet for alle 98 kommuner, så er likviditeten vokset til 46,7 milliarder kroner i 2018, og det er en stigning på 73 procent siden 2010, hvilket er en historisk rekord. Det skriver Berlingske, og tallene kommer fra en opgørelse, som den liberale tænketank Cepos har udarbejdet.

Kommunernes budgetforhandlinger er i fuld gang i øjeblikket, og både Tårnby og Københavns Kommune har afsluttet budgetforhandlingerne uden at sænke skatten. En af grundene til, at kommunerne har så mange penge, er, at regeringen har sat et maksimum beløb for, hvor meget kommunerne må bruge på for eksempel at bygge skoler og veje.

Ifølge Frank Jensen (S), overborgmester i Københavns Kommune er der disponeret med hver en krone i kommunen.

– Det er rigtigt, at København har en solid likviditet. Men i realiteten er likviditeten øremærket til konkrete anlægsprojekter, for eksempel cykelstier, veje, grundkøb, nye skoler og daginstitutioner med videre, som vi skal opføre for at følge med befolkningsvæksten. Der kommer cirka 10.000 nye Københavnere til hvert år, og det kræver investeringer, siger Frank Jensen i en skriftlig kommentar til Berlingske.

LÆS OGSÅ Lovændring har været dyr for Horsens

Men finansminister Kristian Jensen (V) og økonomi-og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) anbefaler en noget anden tilgang.

– Kassen bugner i mange kommuner. Det tyder på, at der er kommuner, der opkræver mere i skat end nødvendigt. Jeg vil gerne opfordre kommunerne til at sætte skatten ned og lade borgerne beholde deres egne penge. Det er jo urimeligt at opretholde et højere skatteniveau, end der er brug for, siger Ammitzbøll-Bille til samme avis, og henviser til de gode muligheder, der er for at sænke kommuneskatten for 2019 på grund af regeringens økonomiaftale med KL, hvor der er afsat en pulje på 250 millioner kroner til at støtte skattenedsættelser. sarp@kl.dk

De fem kommuner med den højeste likviditet per indbygger

  • Tårnby 
  • København
  • Brøndby
  • Gladsaxe 
  • Solrød
Emneord
Likviditet, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hovedstadens kommuner har penge men der kommer ingen skattelettelser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger