Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
12.09.2018 kl. 10.20

Udligningsordning: Kommuner drøfter sagsanlæg mod staten

Fynske og jyske kommuner har samlet fået 1,4 milliarder kroner for lidt i tilskud fra staten fra 2015 til 2018 i forbindelse med udligningsordningen, fordi der ikke er taget hensyn til udlændinges uddannelsesniveau. 21 Kommuner mødes torsdag og drøfter sagsanlæg mod staten.

Kolding Kommune skal spare knap 100 millioner kroner, Norddjurs Kommune skal spare 460 millioner over de næste fire år, Kerteminde Kommune skal spare mindst 60 millioner kroner, og Svendborg Kommune har fundet besparelser for næsten 70 millioner kroner i næste års budget. De besparelser kunne have været knapt så omfattende, hvis udligningsordningen havde taget hensyn til udlændinges uddannelsesniveau, som den skal ifølge reglerne.

Siden 2006 har ordningen ikke taget højde for det, fordi oplysningerne har manglet, og derfor har Københavns Kommune for eksempel fået det samme i tilskud for en udlænding med en lægeuddannelse på CV'et, som Haderslev Kommune har fået for en udlænding uden uddannelse. Det skriver Fyens Stiftstidende.

I 2014 gjorde Lemvig Kommune ministeriet opmærksom på de manglende oplysninger og de økonomiske konsekvenser det fører med, men på trods af det, er oplysningerne først blevet opdateret nu og bliver medregnet fra 2019.

Ingen kompensation  

Fremover får en række kommuner derfor langt mindre i tilskud, og det er især kommuner i Region Hovedstaden. Til de kommuner har regeringen en overgangsordning parat til dem, som over to år giver kommunerne 2,2 milliarder kroner i tilskud, så de kan ruste sig til et lavere tilskud, men der ikke kompensation til de kommunerne der i en årrække har fået for få penge i tilskud.

LÆS OGSÅ Rapport fra et virusramt Vordingborg

Den forskel er en lang række af de kommuner, der har mistet penge, meget utilfredse med. Torsdag mødes 21 af de kommuner for at drøfte et sagsanlæg mod staten, efter at Hjørring Kommune har startet søgsmålet.

Svendborg Kommune, der har mistet 80 millioner på den forkerte udligning fra 2015 til 2018, er en af de 21 kommuner. 

– Vi går efter at blive kompenseret for de penge, som vi retmæssigt burde have haft, og som ministeriet har haft viden om, at vi burde have haft. Det er en markering af, at der er en grænse. Vi skal også behandles ordentligt, siger Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg Kommune.

Omvendt er Odense Kommune er en af de kommuner, der har takket nej til at gå med i søgsmålet, selvom Odense er den kommune i Danmark, der har mistet flest penge på udligningsfejlen, nemlig 220 millioner kroner fra 2015 til 2018.

LÆS OGSÅ Coronakrisen har sat forhandlinger om udligning på standby

­ I Odense har vi valgt ikke at være med i søgsmålet, fordi vi vurderer, at det er usikkert, om vi kan hente noget på det. Tværtimod kan vi risikere at bruge mange penge på at føre sagen, og det er bestemt ikke i skatteborgernes interesse. Derfor er vi ikke med, skriver Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune, i et skriftligt svar til avisen Danmark.

Ministeriet afviser fejl

Frederik Waage, der er forvaltningsekspert fra Syddansk Universitet, har svært ved at følge Odense Kommunes økonomiske argument for ikke at være en del af søgsmålet.

­– Det koster kommunerne meget lidt at være med, når de deler advokatregningen. For en stor kommune som Odense ville det være et greb i lommen at deltage i søgsmålet, siger han.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille (LA) afviser i et skriftligt svar, at der skulle være tale om en fejl, eller at ministeriet ikke har fulgt lovgivningen.

LÆS OGSÅ 40 kommuner med udligningsopråb: Kræver ændringer i udspil

Men ifølge Frederik Waage skulle ministeriet have reageret og sørget for adgang til data om udlændiges uddannelsesniveau, da de blev gjort opmærksom på problemet i 2014. sarp@kl.dk

Fakta

Så mange penge har kommunerne i de forskellige regioner mistet på den forkerte udligning

Kommunerne i Region Syddanmark: ca. 700 millioner kroner

Kommunerne i Region Sjælland: ca. 1,3 milliarder kroner

Kommunerne i Region Midtjylland: ca. 300 millioner kroner

LÆS OGSÅ Efter afvisning af aktindsigt i udligning: Lokalpolitikere kritiserer lukkethed

Kommunerne i Region Nordjylland: ca. 400 millioner kroner

Til gengæld har kommunerne i Region Hovedstaden fået 1,8 milliarder kroner for meget i tilskud.

Kilde: beregninger, som virksomheden Dataproces har udført for Nordjyske.

Emneord
Udligning

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Udligningsordning: Kommuner drøfter sagsanlæg mod staten Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger