Foto: Aabenraa Kommune
Foto: Aabenraa Kommune
12.09.2018 kl. 12.00

30 ud af 31 med i Aabenraas budgetforlig

Et bredt flertal i Aabenraa Kommune indgår budgetforlig, der indeholder 30 millioner kroner til lægehus. Budgettet tager også højde for risikoen ved udligningsordningen.

Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Slesvigsk Parti, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti i Aabenraa Byråd har skrevet under på en budgetaftale, hvor 30 ud af 31 byrådsmedlemmer er blevet enige. Det er kun Enhedslisten, der ikke er med.

Budgetforliget for 2019 er bygget op omkring ambitionerne i vækststrategien Sund Vækst 2018-2030.

– Jeg glæder mig utroligt meget over, at det endnu engang er lykkedes at få et meget bredt budgetforlig i Aabenraa Byråd. Det viser, at vi i Aabenraa Kommune har en samarbejdsånd, hvor alle partier vil det bedste for hele kommunen, siger borgmester Thomas Andresen (V).

Han gør opmærksom på, at aftalen også sikrer et fortsat vigtigt og stort fokus på bæredygtighed og digitalisering, som også den nye vækststrategi Sund Vækst gør det.

LÆS OGSÅ Sådan finder du 18 millioner
FOR ABONNENTER

Penge til lægehus

Borgernes sundhed er blandt andet noget af det der prioriteres højt i Aabenraa Kommune. Parterne er blevet enige om at afsætte 30 millioner kroner til et sundheds- og lægehus i perioden 2019-2021. 

– Den enkelte borgers sundhed betyder meget for os. Prioriteringen af det nye sundheds- og lægehus har været noget, vi længe har kæmpet for, siger Karsten Meyer Olsen (S), formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Et andet vigtigt fokus i aftalen er at sikre, at Aabenraa er en god kommune at være ung og studere i, og derfor er parterne blevet enge om at afsætte 0,5 millioner kroner i årene 2019 og 2020 til flere sosu-elever, herunder opstart af nye Digi-Tech uddannelsesforløb sammen med SOSU Syd.

Indregner risiko

Samtidig er der ligesom i de forrige år medregnet en risikopulje på indtægtssiden i overslagsårene, hvor det forventede finansieringstilskud er med. Hvis tilskuddene ikke opnås eller en ny udligningsmodel ikke kompenserer fuldt ud, er parterne enige om tage fælles ansvar ved næste budgetlægning.

LÆS OGSÅ Økonomisk opbremsning i Aarhus

– Det er åbenlyst, at der er brug for en reform af udligningssystemet. Det ville nemlig dels kunne tage hånd om de åbenlyse fejl i udligningssystemet samt understrege statens medansvar i at sikre en bedre balance i rammevilkårene for landets kommuner, siger borgmester Thomas Andresen.

Han tilføjer, at kommunerne ikke kan være tjent med de uberegnelige udsving i de forventede budgettilskud fra staten, som gør langsigtet økonomisk planlægning umulig til ugunst for borgerne og erhvervslivet. sarp@kl.dk 

Emneord
Budget

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 30 ud af 31 med i Aabenraas budgetforlig Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger