Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
11.09.2018 kl. 08.52

Fire nye områder i risiko for oversvømmelse

En omfattende analyse og kortmateriale over de områder i Danmark, hvor risikoen for ekstreme oversvømmelser er størst, sendes nu i høring hos kommunerne af Kystdirektoratet.

Esbjerg, Kolding, Nyborg og Vordingborg er de fire nye områder i Danmark, som Kystdirektoratet foreslår, at man udpeger til at være i særlig risiko for oversvømmelse ved ekstremhændelser.

I forvejen er Holstebro, Randers Fjord, Juelsminde, Vejle, Aabenraa, Odense Fjord, Køge Bugt, Korsør og Nakskov på listen over risikoområder.

Hvert sjette år skal alle medlemslande i EU udpege de områder, hvor der er størst oversvømmelsesrisiko, og der udarbejdes en såkaldt risikostyringsplan for forebyggelse, sikring og beredskab.

Områdechef i Kystdirektoratet Ane Høiberg Nielsen forklarer, hvordan kommunerne kan bruge udpegningen til at være forberedte på det ekstremt vejr.

LÆS OGSÅ Ny lov kan forhindre at kystbeskyttelse bremses af borgerklager

– Udpegningerne viser, at disse områder har en særlig høj risiko for oversvømmelser som følge af ekstremhændelser i dag og i fremtiden. For at undgå eller begrænse problemerne er det vigtigt at komme i gang med arbejdet allerede nu. Og der er hjælp at hente. Kystdirektoratet tilbyder faglig vejledning og stiller detaljeret kortmateriale til rådighed. Det kan udgøre et godt grundlag for de enkelte kommuners planlægning, siger Ane Høiberg Nielsen og tilføjer, hvad man kigger efter.

– Når vi vurderer risikoen, kigger vi både på historiske hændelser samt mulige hændelser i dag og i fremtiden som følge af klimaforandringerne. Derudover indgår en vurdering af de konsekvenser, en eventuel oversvømmelse kan få for menneskers sundhed, miljø, kulturarv og økonomisk aktivitet, siger Ane Høiberg Nielsen.

Udover de fire nye områder er der også to områder fra 2011-udpegningen, der foreslås udvidet. Det er Køge Bugt, som fremover også vil gælde hele Amager og København op til Nordhavn. Og det er Nakskov, hvor der foreslås, at risikoområdet skal udvides til at dække det sydlige Lolland til Rødbyhavn.

Kystdirektoratet sender nu forslaget om de nye risikoområder i høring hos kommunerne, og høringsperioden slutter mandag den 22. oktober 2018. sarp@kl.dk

LÆS OGSÅ Kommuner: Tocifret milliardbeløb til kystsikring

Overblik over eksisterende og nye risikoområder

Kort: Kystdirektoratet

Kortet viser de områder, hvor der er størst risiko for oversvømmelse i Danmark.

Emneord
Kystsikring

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fire nye områder i risiko for oversvømmelse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger