Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
07.09.2018 kl. 11.56

Flere børn tvangsfjernes

Sidste år var tallet for børn, der med tvang er anbragt uden for hjemmet, steget til 2.556. Det svarer til en femtedel af alle anbringelser
tekst Tom Ekeroth

Antallet af børn og unge, som under tvang er anbragt uden for hjemmet, er steget støt gennem de seneste år. I 2017 gjaldt det 2.556 børn og unge i alderen 0-17 år landet over – hver femte af alle anbragte – viser nye tal fra Danmark Statistik. I 2011 var 1.809 børn – 14,1 procent – fjernet fra deres forældre uden samtykke.

Professor Inge Bryderup, som forsker i anbringelser ved Aalborg Universitet, kalder i Jyllands-Posten stigningen "voldsom".

– I 1980'erne lå det på under to procent. Nu bliver omkring 20 procent fjernet med tvang. Over længere tid er det nærmest en eksplosion, siger hun til avisen

En af forklaringerne er, at der kommer mange flere indberetninger til kommunerne, som så er nødt til at undersøge forhold, de ellers ikke ville have undersøgt.

LÆS OGSÅ Millioner på vej til udsatte børn

Beslutninger om tvangsfjernelse bliver truffet af kommunernes børn og ungeudvalg, som består af tre fagfolk og to lokalpolitikere.

Disse udvalg træffer afgørelser på baggrund af forvaltningens sagsbehandling af den enkelte familie.

Ifølge Jyllands-Posten foreslår den juridiske tænketank Justitia, at man løfter beslutningen om tvangsfjernelser ud af kommunerne og for eksempel over til de nye familiedomstole, som for fremtiden under byretterne blandt andet skal behandle svære skilsmissesager, spørgsmål om samvær mv. Alternativt foreslår Justitia, at man opretter regionale tvangsanbringelsesnævn.

Borgmester Joy Mogensen (S), formand for Socialudvalget i KL, mener, at kun advokatstanden vil vinde, hvis beslutningerne om tvangsfjernelse fjernes fra kommunerne:

LÆS OGSÅ Politikerne brænder for de udsatte børn
FOR ABONNENTER

– Jeg har aldrig været vidne til, at centralisering har bragt mere forståelse for den enkeltes sag ind i billedet, siger hun til Jyllands-Posten. tek@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Flere børn tvangsfjernes Felter med * skal udfyldes
 
Af: Mikael Hertig
Jobcentrets Ofre
Den 20.12.2019 kl. 15:14

Hvor relevant er emnet centralisering / decenstralisering overfor saglighed

svar på: Flere børn tvangsfjernes

Vi ved, at kvaliteten af tvangsanbringelserne er uacceptabelt lav. Systemet er udsat for kritik, blandt andet fordi der ingen evidens eksisterer i form af sammenligninger med normalbefolkningen. Det gælder både børnefaglige undersøgelser og forældrekomptenceundersøgelser.

Det er simpelthen en pinlig undervurdering at defokusere på den måde.

Af: Mia
Borger i nu jammerbugt
Den 09.11.2018 kl. 10:29

Det er helt hen i vejret

svar på: Flere børn tvangsfjernes

I aalborg kan man ikke være mor for et barn men i jammerbugt kan man godt være mor for tre børn.
Det hænget jo slet ikke sammen.

Af: Henning Søder
Den 28.10.2018 kl. 16:28

Manglende indsigt

svar på: Flere børn tvangsfjernes

Jeg er ganske enkelt nød til skrive dette : Hvor er hensynstaget til barnets tarv henne i hos dem der beslutter ? Kommunens folk og to lokalpolitikkere ! Hvad med at bringe nogle alm borgere ind i disse nævn ligesom ved en domsmands ret ? Og ja jeg har erfarring indenfor området da jeg i 90erne arbejde selvstændigt som misbrungskonsulent og skulle indberette ting jeg så til forvaltningerne

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger