administrerende direktør Karsten Dybvad, DI. Foto: Sif Meincke / DI
administrerende direktør Karsten Dybvad, DI. Foto: Sif Meincke / DI
04.09.2018 kl. 08.54

Ikast-Brande har Danmarks bedste erhvervsklima

Dansk Industri har netop foretaget den hidtil største undersøgelse af de danske kommuners erhvervsklima. Top 10 består udelukkende af kommuner fra det midtjyske område og Fyn med Ikast-Brande som samlet vinder.
tekst Tom Ekeroth

Danske virksomheder har det bedst på Fyn og i Jylland – og især i et bælte hen over det midterste Jylland. Allermest tilfredse er virksomhederne i Ikast-Brande Kommune med Herning og Hedensted Kommuner på de næste pladser. Det viser den 9. udgave af Dansk Industris undersøgelse Lokalt Erhvervsklima, som i år er mere omfattende end nogensinde.

– Ikast-Brande har vundet i Lokalt Erhvervsklima i otte ud af ni år. Det taler sig eget tydelige sprog om en kommune, hvor både politikere og embedsværk er virkelig gode til at servicere og skabe gode og smidige forhold for områdets virksomheder. Landets andre kommuner bør kigge til det midtjyske for at få gode ideer – det betaler sig, siger direktør for DI, Karsten Dybvad.

Årets højdespringere er Nordfyns Kommune, der springer 44 pladser frem til en fjerdeplads, og Ringkøbing-Skjern Kommune, der elegant hopper fra en plads som nummer 23 sidste år til nummer fem i år. Også Vallensbæk, Guldborgsund, Lyngby-Taarbæk, Hjørring og Lolland er sprunget mange pladser frem i år.

Fyn og Midtjylland i front

Undersøgelsen Lokalt Erhvervsklima er opdelt i ni kategorier, eksempelvis uddannelse, arbejdskraft og sagsbehandling, og der kåres foruden en samlet vinder også en vinder i hver kategori. Ikast-Brande er på podiet i fire ud af de ni kategorier og vinder kategorien, ”Brug af private leverandører”.

LÆS OGSÅ Virksomhederne tilfredse med jobcentrene under coronakrisen

– Det midtjyske område har tradition for en høj bevidsthed om, at når det går godt for kommunens virksomheder, så får kommunen tilført arbejdspladser og skattekroner til bedre skoler, daginstitutioner og anden velfærd. Og den positive trend for det centrale Jylland er ligefrem forstærket i forhold til tidligere års undersøgelser, siger Karsten Dybvad

De fynske kommuner blander sig også i toppen af Lokalt Erhvervsklima i år, hvor vi finder tre kommuner fra Fyn i top 10. Det er én mere end sidste år. Modsat rykker Sorø og Høje-Taastrup ud af top 10 og efterlader Sjælland uden en eneste kommune i top 10. Bedst på Sjælland er Høje-Taastrup, som er nummer 11.

I bunden af Lokalt Erhvervsklima 2018 finder vi Gribskov, Egedal, Odsherred og som nummer 90 ud af 93 deltagende kommuner Københavns Kommune.

Generelt er virksomhederne siden DI’s første undersøgelse af erhvervsklimaet for ni år siden blevet mere og mere tilfredse med de vilkår, de bliver tilbudt fra kommunerne. Og det flotte niveau fra 

LÆS OGSÅ KL samler klimaindsats i nyt kontor

sidste år bliver holdt i år, hvor der dog for første gang ikke er fremgang i virksomhedernes tilfredshed.

– Årets undersøgelse er første vurdering af kommunernes indsats efter kommunalvalget. Derfor er det min vurdering, at det er flot at holde det høje tilfredshedsniveau fra sidste års undersøgelse. Fra DI's side håber vi selvfølgelig, at kommunernes politikere lader sig inspirere af resultaterne i årets undersøgelse og lægger sig i selen for at give de lokale virksomheder endnu bedre vilkår til at skabe vækst i kommunen. For når det går godt for kommunens virksomheder, så går det godt for kommunen, siger Karsten Dybvad. tek@kl.dk 

Se alle resultater på www.di.dk/le18 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ikast-Brande har Danmarks bedste erhvervsklima Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger