Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
03.09.2018 kl. 12.21

Borgmester vil styrke indsatsen overfor angst

Sundhedsborgmester Sisse Marie Welling (SF) vil sidestille diagnoserne stress og angst, så byens tilbud til angstramte kommer på samme niveau som tilbuddene til stressramte. Indsatsen er en del af de forslag, borgmesteren tager med til budgetforhandlingerne i København.
tekst Tom Ekeroth

Op mod 840.000 danskere lider i dag af angst og særligt blandt unge er det et stigende problem. Unge i alderen 16 til 24 år er nemlig den gruppe af danskerne, hvor der opstår flest nye tilfælde af angstlidelser om året.  

Derfor vil sundhedsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF), have et helt nyt og styrket fokus på angst i kommunens tilbud. På lige fod med kommunens stressklinikker foreslår borgmesteren i forbindelse med budgetforhandlingerne to tilbud særligt målrettet borgere med angst:  

– Ligesom stress er angst også ved at være en folkesygdom. Derfor skal vi på sigt også oprette angstklinikker. Angst kan være invaliderende i forhold til at få en normal tilværelse til at fungere. Vi vil derfor sætte ind tidligere og hjælpe de unge og voksne med symptomer på angst, siger Sisse Marie Welling. 

Indsatsen indeholder et kursus målrettet voksne og et kursus målrettet unge. Kurset til voksne har til formål at hjælpe deltagerne til at mestre deres hverdag og reducere deres angstsymptomer. Kurset til de unge er forebyggende og foregår ude på ungdomsuddannelserne, hvor alle elever på københavnske ungdomsuddannelser vil blive tilbudt psykologsamtaler for at fremme deres psykiske trivsel og forebygge angst. 

LÆS OGSÅ Kommuner vil skabe robuste børn
FOR ABONNENTER

Fokus på de unge 

Det har store konsekvenser for de unge at blive ramt af angst. Dårlig psykisk sundhed og mistrivsel er skyld i op mod 60 procent af elevernes frafald på ungdomsuddannelserne.  

– Der er behov for en forebyggende og tidlig indsats, hvis vi skal sikre de unge et liv uden angst. Der er skabt en konkurrencekultur i vores samfund, der presser de unge i en sådan grad, at det påvirker deres psykiske sundhed. Med kurserne vil vi give eleverne værktøjer, der skal hjælpe dem med at opfange og forebygge faresignalerne, inden det bliver for sent, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.  

Ifølge Sisse Marie Welling er det vigtigt, da det kan have en sneboldeffekt, hvis de unge ikke får hjælp til deres psykiske lidelser i ordentlig tid.  

– Det kan have betydning senere i livet, hvis man søger hjælp for sent. Vi kan se, at risikoen for at opleve psykiske problemer som voksen er tre gange større, hvis man har haft angst eller depression som teenager. Derfor er det vigtigt, at vi giver vores unge de bedste muligheder for at gennemføre deres uddannelse uden at blive ramt af sygdomme, der kan påvirke resten af deres liv, siger Sisse Marie Welling.  

LÆS OGSÅ Forældrene ind i kampen mod angst
FOR ABONNENTER

Borgmesteren vil arbejde for at indsatsen kommer på næste års budget ved de kommende budgetforhandlinger. tek@kl.dk 

Om angst

Sundhedsstyrelsen vurderer, at cirka 6-15 procent af danskerne lider af angst, hvilket svarer til cirka 340.000 – 840.000 danskere. Det drejer sig om cirka 50.000 københavnere, som lider af angst.  

Kurserne tager udgangspunkt i metoden ”Åben og Rolig”, som også bruges på Københavns Kommunes stressklinikker. Metoden har vist positive resultater og anbefales i Sundhedsstyrelsens ”Forebyggelsespakke for Mental Sundhed” fra 2018. 

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmester vil styrke indsatsen overfor angst Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger