Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
31.10.2018 kl. 09.35

Endnu en kommune vil dumpe Danske Bank

Gladsaxe Kommune vil undersøge, hvilke konsekvenser det har at skrotte den hvidvaskmistænkte Danske Bank, inden der er afsagt en dom over banken.

Endnu en kommune i rækken nærmer sig et brud med Danske Bank, der for nylig erkendte, at deres estiske filial har været brugt til mistænkelige transaktioner egnet til hvidvask i milliardklassen.

Denne gang er det Gladsaxe Kommune, hvor et enigt økonomiudvalg har besluttet at undersøge, om det kan lade sig gøre at slippe ud af kommunens aftale med Danske Bank.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

– Der skal ikke herske tvivl om, at vi ikke er trygge ved Danske Bank. Men som sagen står nu, så er der ikke faldet nogen dom i sagen. Derfor vil vi gerne have undersøgt ordentligt, hvad konsekvenserne er, før vi træffer en så drastisk beslutning som at ophæve samarbejdet. Det er jo borgernes penge, som vi forvalter. Derfor skal vi være sikre i vores sag, før vi skrider til handling, siger siger Gladsaxes borgmester Trine Græse (S).

LÆS OGSÅ København vil skynde sig at betale regninger

Kan ikke helt undgå Danske Bank

Danske Bank står for tre dele af Gladsaxes bankforretninger. Det vil sige, at de forestår overførsler mellem stat og kommune. De forvalter Gladsaxes kassebeholdning. Og de klarer overførsler fra kommunen til ansatte og borgere i form af løn og overførselsindkomster.

Overførslerne mellem stat og kommune kan Gladsaxe ikke fjerne Danske Bank fra, fordi staten har valgt Danske Bank i et udbud. Men de to andre dele af engagementet med Danske Bank kan kommunen selv tage beslutninger om. Og det vil de gøre, hvis deres undersøgelse viser, at de kan slippe ud af aftalen på nuværende tidspunkt, siger borgmester Tine Græse.

Borgmesteren og økonomiudvalget opfordrer desuden regeringen og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til at  skærpe tilsynet med bankerne, så kommunerne ikke selv står med opgaven.

– Det, som vi er vidne til i Danske Bank, er både moralsk og økonomisk helt uacceptabelt og lever på ingen måde op til de standarder, vi som kommune forventer af vores leverandører. Men det kan jo ikke være en kommunes opgave at føre tilsyn med bankerne. Det må være regeringens ansvar. Derfor vil vi nu skrive til erhvervsminister Rasmus Jarlov og bede ham vise større ansvarlighed i forhold til at føre tilsyn med landets banker, siger Trine Græse.

LÆS OGSÅ Den store antiautoritære revolution har ramt politikerne
FOR ABONNENTER

Gladsaxe Kommune har netop tilsluttet sig chartret for skattelyfri kommuner – et charter etableret af NGO'en Oxfam Ibis, som kommuner kan tilslutte sig og dermed forpligte sig på at undlade at handle med virksomheder, der ikke udviser ansvarlig skatteadfærd, som det hedder. 

Gladsaxes skridt mod et brud med Danske Bank er blot en af mange kommunale reaktioner på hvidvaskskandalen. Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har tidligere fortalt, hvordan over halvdelen af de kommuner, der har Danske Bank som bankforbindelse, overvejer at skrotte banken. Enten ved at komme ud af en nuværende aftale eller ved at stramme kravene i det næste bankudbud. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Endnu en kommune vil dumpe Danske Bank Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger