Foto: Thomas Kokholm
Foto: Thomas Kokholm
30.10.2018 kl. 12.49

Klagestorm efter svensk valg: Overvejer drastiske ændringer

700 klager er indløbet til den svenske valgmyndighed efter valget i september. Nu vil valgmyndigheden overveje, om omstridt valgseddelsystem skal ændres.

Syv gange så mange klager som sidste år. Det er status knap to måneder efter, svenskerne gik til valg til rigsdag, landsting og kommunalbestyrelser. Og de mange klager får nu valgmyndigheden til at overveje, om det stærkt kritiserede stemmeseddelsystem skal ændres. Det skriver det svenske medie Dagens Samhälle.

I alt har valgmyndigheden modtaget 700 klager. Det er syv gange så mange som ved valget i 2014, og ifølge valgmyndigheden i Sverige vedrører flere af klagerne hændelser, som kan føre til omvalg. For eksempel er der blevet klaget over, at 145 brevstemmer ikke blev talt med i kommunen Falun.

– Her skal "nämnden" (Valprövningsnämnden, nævnet til valgs prøvelse, red.) tage stilling til, om det kan have påvirket valgresultatet, siger Valprövningsnämndens ledende jurist, Cecilia Persson, til Dagens Samhälle.

Juristen vil ikke udelukke, at nogle af klagerne fører til, at nævnet beslutter, at der skal tælles stemmer igen på enkelte valgsteder.

LÆS OGSÅ Ny socialdemokratisk konstituering i Aarhus Byråd

500 af de 700 klager er af mere generel karakter, og vedrører ikke hændelser, som klageren selv har været vidne til.

– Omkring 500 af klagerne er ret generelle og handler ikke om specifikke hændelser, men indeholder generelle påstande. Mange af dem bygger på oplysninger, som nogen har læst om i aviser eller for eksempel på Facebook, siger Cecilia Persson.

Vil kigge på omstridt system

Selvom valgmyndigheden ikke mener, at der er foregået bevidst manipulation af valgresultatet, så får de mange klager alligevel valgmyndigheden til at overveje, om de skal gøre noget ved det svenske stemmeseddelsystem.

I Sverige er der ikke blot en enkelt stemmeseddel til hvert valg, som man kender det fra Danmark. I stedet skal vælgerne, når de ankommer til valglokalet, tage en stemmeseddel fra det parti, de ønsker at stemme på. Til frit skue for alle i lokalet. Det vil sige, at hvis en vælger går ind i et valglokale og tager en stemmeseddel fra Socialdemokraterna, så er der ret stor sandsynlighed for, at folk i lokalet kan regne ud, at den pågældende vælger vil kaste sin stemme på en socialdemokratisk kandidat.

LÆS OGSÅ Dansker valgt som overborgmester i Rostock

Vælgerne har dog mulighed for at tage stemmesedler fra flere partier med ind i stemmeboksen og kun aflevere en af dem i stemmeurnen. Eller de kan tage en stemmeseddel med til valglokalet. De kan nemlig rekvireres fra partierne inden valget, og de bliver også uddelt af partifolk uden for valglokalerne på selve valgdagen.

Den løsning har været kritiseret for ikke at sikre hemmelighed om stemmeafgivningen. Blandt andet af den danske valgprofessor Jørgen Elklit. Og under valget i september var der flere historier fremme om vælgere, der ikke kunne finde den stemmeseddel, de ville have, på valgstedet.

OECD har dog undersøgt det svenske valgsystem og ikke fundet grund til kritik.

Alligevel har valgmyndigheden ved de to foregående valg behandlet stemmeseddelsystemet og igen i år, vil de kigge på det, siger Anna Nyqvist, der er chef for valgmyndigheden.

LÆS OGSÅ Afbrød Mette F’s tale: Er desperate for at få børn ud af Sjælsmark

– Vi har længe talt om behovet for et bedre stemmeseddelsystem. Vi trykker 673 millioner stemmeseddel, som det er nu. Systemet medfører ofte forskellige former for kritik i forhold til valghemmeligheden eller klager over, at der har manglet stemmesedler for visse partier. Den type diskussioner kan skade tilliden til valgsystemet, siger Anna Nyqvist til Dagens Samhälle.

Foreslår dansk model

Ifølge Dagens Samhälle foreslår valgmyndigheden at indføre den danske model med en stemmeseddel, hvor alle partier og kandidater figurerer. Valgmyndigheden kan kun foreslå ændringer af valgloven. Skal loven rent faktisk ændres, er det det svenske folketing, der skal træffe beslutningen.

Det har ikke været muligt at finde en samlet oversigt over klager over de danske valg, men i 2017 i forbindelse med kommunalvalget modtog Københavns Kommune 20 klager over valghandlingen, mens Aarhus Kommune modtog fem.

I Københavns Kommune var ingen af klagerne over forhold, der kunne påvirke valgresultatet. Klagerne var i stedet over for lange køer og for små valglokaler. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Pia Olsen Dyhr tændte fredspiben
Emneord
Sverige, Valg

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Klagestorm efter svensk valg: Overvejer drastiske ændringer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger