Arkivfoto
Arkivfoto
30.10.2018 kl. 10.38

Helsingør vil sortere i beboere i ghettoområde

Helsingørs byråd har besluttet at indføre en ordning, som lader kommunen nægte borgere på overførselsindkomst en bolig i to boligområder.

Et flertal i Helsingør Byråd har på byrådsmøde mandag besluttet at indføre kombineret udlejning i to udsatte boligområder i kommunen. Beslutningen betyder, at borgere, som gerne vil flytte ind i en bolig i et af områder og som samtidig har været på overførselsindkomst i seks måneder, kan blive nægtet adgang til en ledig bolig.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Med beslutningen vil borgere på integrationsydelse, kontanthjælp, uddannelseshjælp, førtidspension, dagpenge eller sygedagpenge ikke kunne få en bolig i de to boligområder Nøjsomhed og Sydvej, selvom de står på ventelisten.

Den sociale sortering i indflytterne skal være med til at ændre beboersammensætningen i boligområderne, så de for eksempel kommer til at huse flere beboere, der har et arbejde.

LÆS OGSÅ Ghettoplan berører 11.000 borgere

På forkant med Folketinget

Beslutningen har byrådet truffet, selvom Folketinget endnu ikke har vedtaget de nye ghettoregler. De vil betyde, at såfremt Nøjsomhed og Sydvej ender på ghettolisten, må kommunen fra årsskiftet ikke anvise en bolig til borgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet. Men med mandagens beslutning går Helsingør Kommune et skridt videre og beslutter, at boligselskabet ikke må udleje boliger til borgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet.

Beslutningen er desuden taget, før Helsingør Kommune ved, hvordan Transport-, Bygnings- og Boligministeriet vil definere de to boligområder i kommunen. Hvis de bliver betragtet som et samlet boligområde, som de gør nu, fordi de ligger lige op ad hinanden, opfylder de samtlige kriterier for at komme på ghettolisten. Og så kan Helsingør godt føre mandagens beslutning ud i livet.

Hvis de to boligområder derimod opfattes som to selvstændige boligområder, eller hvis endnu et nærtliggende alment boligområde tælles med, vil andelen af ledige i boligerne være for lavt til at være omfattet af de nye ghettoregler. Det bliver afklaret den 1. december, hvor Transport-, Bygnings- og Boligministeriet offentliggør den nye ghettoliste.

EL-modstand

Det var et næsten enigt byråd i den konservativt ledede kommune, som dog har en S-borgmester som barselsvikar i øjeblikket, der traf beslutningen mandag aften. Kun Enhedslisten stemte imod forslaget, som Enhedslistens byrådsmedlem Allan Berg Mortensen kaldte noget makværk.

LÆS OGSÅ Små boliger bliver ikke bygget

– Vores konklusion er, at det er noget makværk, som forsøger at løse nogle problemer, som regeringen muligvis vil udsætte os for med vedtagelsen af ghettopakken. Vedtages forslaget, vil borgere, der har modtaget forsørgelse, ikke kunne tilbydes en lejlighed i Nøjsomhed og Sydvej. Helsingør Kommune og boligselskabet skal ikke på den måde diskriminere forskellige borgergrupper, sagde Allan Berg Mortensen på byrådsmødet.

Han foreslog i stedet, at kommunen køber boliger i villakvarterer, som kan udlejes til beboere, der nu bor i Nøjsomhed eller Sydvej. Det vil ændre beboersammensætningen i både de udsatte boligområder og i villakvartererne, lød det fra Allan Berg Mortensen.

Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe, der også er folketingsmedlem, bakkede ligesom resten af byrådet op om forslaget. Men hun pegede på, at det ikke løser det, hun ser som det egentlige problem.

– Vi må erkende, at Nøjsomhed er et problemområde. Problemet er ikke de danskere, som bor der og er på sociale ydelser. Men årsagen til, at vi laver ghettopakker og -planer, er jo, at der er særligt personer med anden etnisk herkomst end dansk, som klumper sig sammen i boligområder. Der må vi bare sige, at Nøjsomhed er et velkendt eksempel på det, sagde Marlene Harpsøe på byrådsmødet.

LÆS OGSÅ Privat investor vil hælde milliarder i ghettoområde

Og det problem, mener Marlene Harpsøe, bliver ikke løst med kombineret udlejning. Det løser blot Nøjsomheds anden udfordring – nemlig at der bor mange personer uden tilknytning til arbejdsmarkedet.

Kombineret udlejning bliver indført i de to boligområder fra den 1. november 2018. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Helsingør vil sortere i beboere i ghettoområde Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger