Foto: Nadia Fryd / Finansministeriet
Foto: Nadia Fryd / Finansministeriet
23.10.2018 kl. 11.52

Tilliden til det offentliges databrug skal øges

Regeringen er snart klar med sin digitaliseringsreform, hvor mere gennemsigthed og aftaler med KL og Danske Regioner skal øge borgernes tillid til det offentliges brug af data.
tekst Sascha Reiffenstein Petersen

Regeringen har et mål om, at 90 procent af borgerne skal have tillid til det offentliges behandling af data inden 2024. Af dem skal 60 procent af borgernes tillid være ’høj’. 

Som det ser ud nu har 83 procent af borgerne tillid til, at det offentlige behandler data forsvarligt, hvoraf 37 procent har høj tillid. 

For at nå det mål vil regeringen give borgerne adgang til et samlet overblik over, hvilke data myndighederne har på tværs af den offentlige sektor, sådan som man kender det fra sundhedsområdet på sundhed.dk.

Gennemsigtigheden skal også øges, og derfor vil regeringen lave en aftale med KL og Danske Regioner, hvor borgerne skal have indsigt i egne data om for eksempel sygedagpenge, kontanthjælp og boligstøtte på borger.dk. 

LÆS OGSÅ Fejl i fingeraftryk betyder nyt pas til 208.000 danskere

For innovationsminister Sophie Løhde (V) er tilliden afgørende.

– Data er i høj grad den lim, vi skal bruge til at skabe større sammenhæng i den offentlige sektor. Og tillid er forudsætningen for, at vi kan gøre det. Den tillid får vi forhøjet, blandt andet hvis borgerne får langt bedre indblik i, hvordan data bruges. Derfor vil vi give borgerne bedre mulighed for at se, hvilke oplysninger der registreres om dem, og hvor og hvordan de bliver brugt i det offentlige. Og vi sætter os et konkret mål om, at tilliden skal stige de kommende år, siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Klokken 13 i dag afholder regeringen pressemøde i Finansministeriet om digitaliseringsreformen "Digital service i verdensklasse". sarp@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Tilliden til det offentliges databrug skal øges Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger