Skærmbillede fra borger.dk
Skærmbillede fra borger.dk
23.10.2018 kl. 14.59

På "Mit overblik" kan du snart læse alle offentlige data om dig selv

Boligforhold, sygdom og skilsmisse er bare nogle af de informationer, man skal kunne finde om sig selv på "Mit overblik" på borger.dk. Det er et ud af 22 initiativer i regeringens nye digitaliseringsreform.
tekst Sascha Reiffenstein Petersen

I 2020 skal alle data om sygedagpenge, SU, boligstøtte, kontanthjælp og børnepenge være tilgængelige på den nye platform "Mit overblik" på borger.dk. Frem til 2023 vil der blive lagt flere og flere data ud til borgerne. Det skal øge gennemsigtigheden, så det bliver nemmere at finde ud af, hvilke myndigheder der har hvilke oplysninger. Samtidig skal det øge borgernes tillid til det offentliges databrug.

"Mit overblik" skal også indeholde en personlig kalender, hvor man kan blive mindet om sine aftaler hos offentlige myndigheder og vigtige frister, som for eksempel betaling af grundskyld.

Helle Zinner Henriksen, der er lektor i digitalisering på CBS, mener, at "Mit overblik" som udgangspunkt er en god ide, men understreger at sikkerheden er afgørende.

– Vi er lige blevet kåret til verdensmestre i digitalisering, og det er flot, men i den kåring har vi også en knap så høj rangering, når det gælder sikkerhed. Det bliver en større udfordring, jo mere data der er tilgængeligt, siger Helle Zinner til DR.

LÆS OGSÅ Alle konferencer bliver digitale
FOR ABONNENTER

For innovationsminister Sophie Løhde (V) er det vigtigt, at Danmark fortsat udvikler sig digitalt.

– Vi er rigtigt gode i Danmark til at bruge digitale løsninger i den offentlige sektor. Men vi skal hæve vores ambitioner på det digitale område og blive ved med at udvikle os, så vi også i fremtiden er blandt de allerbedste lande i verden til digitalisering. Derfor tager vi nu det næste store skridt, siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

"Digital service i verdensklasse", som blev præsenteret i dag, er det tredje af i alt seks reformspor i regeringens Sammenhængsreform. 

Tidligere i år har regeringen præsenteret en afbureaukratiseringsreform og en reform, der skal give borgere med komplekse problemer en helhedsorienteret indsats. sarp@kl.dk

Centrale initiativer i "Digital service i verdensklasse"

Med 22 initiativer skal reformsporet være med til at sikre, at danskerne i fremtiden møder en tidssvarende og sammenhængende offentlig sektor. Følgende initiativer er blandt de mest centrale:

  1. Ny strategi for offentlige data skal medvirke til øget tillid og samtidig sikre, at vi får mest mulig gavn af de mange offentlige data.
  2. Regeringen vil oprette et Dataetisk Råd, der blandt andet skal give anbefalinger om dataetiske spørgsmål og dilemmaer og bidrage til samfundsdebatten. 
  3. Under navnet "Mit overblik" skal der etableres en samlet indgang til det offentlige på borger.dk, der blandt andet skal give borgerne overblik over egne sager, vigtige frister og de mest relevante data, som det offentlige har om dem.
  4. Regeringen vil indgå en digitaliseringspagt med KL og Danske Regioner, der forpligter alle parter på de tre indsatsområder og sikrer digital service i verdensklasse.
  5. Sammenhængende digitale brugerrejser skal sikre, at borgere og virksomheder i 20 vigtige situationer med flere gøremål oplever en nemmere og mere sammenhængende digital service.
  6. En ny kørekort-app skal gøre det nemmere for borgerne at legitimere sig i Danmark, og på sigt skal andre ID-beviser gøres digitale.
  7. Der etableres en ny investeringsfond, der skal sætte skub i afprøvningen og brugen af nye teknologier, for eksempel kunstig intelligens, og digitale velfærdsløsninger. Fonden vil – sammen med allerede igangsatte initiativer – få en samlet investeringsvolumen på i alt 410 millioner kroner frem til 2022.
  8. National strategi for kunstig intelligens skal gøre Danmark til et af de førende lande og samtidig opstille klare etiske principper for brugen af kunstig intelligens i Danmark.

Kilde: Finansministeriet

 

LÆS OGSÅ Kort nyt
FOR ABONNENTER

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: På "Mit overblik" kan du snart læse alle offentlige data om dig selv Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger