Colourbox
Colourbox
23.10.2018 kl. 10.54

Finanslovsforslag giver udsigt til 11.000 færre offentligt ansatte

Regeringens finanslovsforslag for 2019 lægger op til 11.000 færre offentligt ansatte, viser en analyse. Socialdemokratiets og Venstres finansordfører er uenige om analysen.

En vækst i det offentlige forbrug på 0,4 procent. Det er, hvad regeringen lægger op til i sit finanslovsforslag for 2019, og en fastholdelse af den vækstrate frem mod 2025 vil give et fald på 11.000 offentlige ansatte. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af tal fra Finansministeriet. 

Hvis man tager højde for den demografiske udvikling i samfundet, burde det offentlige forbrug vokse med 0,7 procent. Befolkningsfremskrivninger fra Danmarks Statistik viser nemlig, at der kommer 79.000 flere borgere på 80 år og derover fra 2019 til 2025, hvilket svarer til 30 procent flere ældre. Samtidig kommer der 47.000 flere 0-5-årige, hvilket svarer til 13 procent flere børn i den aldersgruppe. 

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, mener, at analysen viser, at velfærden bliver udhulet de kommende år, fortæller han til Berlingske. 

– Selv hvis man indfører flere robotter og toiletter, der kan arbejde selv, vil der fortsat være behov for de varme hænder. Man kan ikke masseproducere velfærd, siger Benny Engelbrecht til Berlingske. 

LÆS OGSÅ Regeringen vil bruge 1,7 milliarder kroner ekstra på velfærd og uddannelse

Finansordfører for regeringspartiet Venstre, Jacob Jensen, mener ikke, at analysen har hold i virkeligheden. 

– Fordi der kommer 20 elever i en skoleklasse frem for 19, kan man ikke sige, at den ekstra elev er lige præcis så dyr en omkostning som gennemsnittet af de eksisterende elever i klassen, for det er selvfølgelig ikke tilfældet. Der vil i forvejen være en skolelærer, en bygning og lys og varme og så videre. Det er en absurd diskussion, siger Jacob Jensen til Berlingske. sarp@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Finanslovsforslag giver udsigt til 11.000 færre offentligt ansatte Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger