Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
23.10.2018 kl. 11.48

Elevers vold mod skolelærere skal stoppes

Nogle lærere oplever vold i grundskolen hver 14. dag, viser rapporter fra Arbejdstilsynet. Undervisningsministeren, Skolelederforeningen og KL har hver deres bud på, hvordan problemerne med vold skal løses.
tekst Sascha Reiffenstein Petersen

På 64 ud af 405 grundskoler rundt om i Danmark er der foregået vold og traumatiske hændelser mod lærere. Det viser en aktindsigt, som Politiken har fået i Arbejdstilsynets besøg på skolerne i 2017. Arbejdstilsynet har både besøgt folkeskoler, friskoler og privatskoler, og cirka ti af dem er specialskoler.

Nogle lærere oplever vold hver 14. dag, og det er både store og mindre elever, der slår og sparker, viser rapporten. Rapporternes resultater har betydet både vejledninger, påbud og strakspåbud.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener, at tallene er meget alvorlige, fortæller hun til Politiken. Hun lægger vægt på, at man skal sætte forskelligt ind, alt efter om det er små eller store elever, der er voldelige. Hvis det er små elever, mener hun, at læreren skal have hjælp i klasseværelset, og hvis det er de store elever, skal man bruge loven til at bortvise eller finde andre skoletilbud.

Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen, ser også alvorligt på tallene. Han understreger, at folkeskolerne står med en anden udfordring end privatskolerne, fordi folkeskolerne ikke bare kan smide eleverne ud. Samtidig mener han, at inklusionsdagsordenen fra 2012 har en betydning, fordi 96 procent af alle elever skal inkluderes i undervisningen.

LÆS OGSÅ Ishøj bliver røgfri kommune

– Det er klart, at siden vi i 2012-13 tilbageførte 7.000 elever fra specialskoler, og kommunerne sparede på specialundervisningen og flyttede elever over til almenområdet, er udadreagerende børn i folkeskolen blevet mere synlige, siger Claus Hjortdal til Politiken og uddyber, at besparelser på folkeskoleområdet gør, at eleverne ikke får den støtte, de behøver. 

Men ifølge Michael Ziegler (K), formand for KL's løn-og personaleudvalg, vil flere ressourcer til folkeskolerne ikke nødvendigvis give mindre vold, fordi det ikke er bestemte typer elever, der udøver vold, forklarer han.

Til Politiken fortæller han også, hvad KL gør for at komme problemerne med vold i skolerne til livs.

– Vi har i samarbejde med Danmarks Lærerforening udarbejdet informationsmateriale om vold og trusler i skolen. Ja, det er bare et stykke papir, men det er et godt grundlag for, at man kan løse problemerne, siger Michael Ziegler. sarp@kl.dk

LÆS OGSÅ Københavnske lærere og pædagoger udsættes for mere vold

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Elevers vold mod skolelærere skal stoppes Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger