Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
10.10.2018 kl. 10.53

Nye tal: Offentlige arbejdspladser samarbejder på livet løs

Næsten fire ud af fem offentlige innovationer sker i samarbejde med en eller flere aktører uden for egen arbejdsplads, viser nye tal fra Center for Offentlig Innovation. Det dræber myten om en offentlig sektor, der lukker sig om sig selv.
tekst Tom Ekeroth

Børnehaver, sygehuse, jobcentre og politistationer: Offentlige arbejdspladser samarbejder på livet løs om at skabe nye og bedre løsninger. Næsten fire ud af fem innovationer i den offentlige sektor sker i samarbejde med én eller flere aktører uden for egen arbejdsplads.

Det viser håndbogen ”NYT SAMMEN BEDRE”, som er skrevet af Center for Offentlig Innovation. Bogen udkommer onsdag den 10. oktober på Dansk Psykologisk Forlag.

Innovation skabt i samarbejde fører oftere til højere kvalitet, større effektivitet og bedre borgerinddragelse, fremgår det også af bogen.

– Det dræber myten om en offentlig sektor, der står alene og lukker sig om sig selv. Tværtimod er den offentlige sektor åben som en ladeport, og borgere, frivillige og virksomheder går hver dag ind ad døren for at være med til at skabe bedre løsninger. Det er både godt og nødvendigt: Rigtig mange af de komplekse udfordringer, offentlige arbejdspladser er sat til at løse, kan kun løses i samarbejde, siger analysechef i Center for Offentlig Innovation Ole Bech Lykkebo.

LÆS OGSÅ Koldingchef vender tilbage til det fynske

Offentlige arbejdspladser er innovative

Håndbogen bygger på helt nye tal fra COI’s Innovationsbarometer og viser, at 80 procent af alle offentlige arbejdspladser har indført mindst én innovation i perioden 2015-2016. En innovation kan være et nyt produkt, en ny service, en ny måde at kommunikere på eller en ny eller væsentligt ændret måde at arbejde på. 79 procent af de innovationer er udført i samarbejde med en eller flere eksterne samarbejdspartnere.

Det kan være alt fra vidensinstitutioner, private virksomheder, borgere, frivillige foreninger, fonde og udlandet til andre offentlige arbejdspladser enten inden eller uden for samme ministerområde, kommune eller region.

Et eksempel er i Aalborg Kommune, hvor kommunen sammen med to plejehjem og Designskolen Kolding har udviklet bedre metoder til medicinhåndtering og reduceret tilfælde af glemt medicin. Et andet er i Region Hovedstaden, hvor et samarbejde mellem regionens hospitaler om at skabe frysetørret blod redder liv på vejene. Eller i Odense, hvor et samarbejde mellem kommunen og en fond skaber nye boliger og bedre fremtidsudsigter for hjemløse unge.

Samarbejde er godt – men ikke let

Analysechef i COI Ole Bech Lykkebo pointerer, at innovation skabt i samarbejde er godt – men at der også er bump på vejen:

LÆS OGSÅ Virksomhedspraktik kan få indvandrerkvinder i arbejde: "Virkelig positivt og lidt overraskende"

– Paradoksalt nok er begrænsede ressourcer oftere en udfordring, når flere skal arbejde sammen om innovationerne. Måske fordi investeringer og gevinster er ulige fordelt mellem deltagerne. Så man skal samarbejde fordi det virker – ikke fordi det er let, siger Ole Bech Lykkebo.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) siger:

– Det er positivt, at offentlige medarbejdere og ledere tør gå nye veje for at skabe bedre velfærd til gavn for borgere og virksomheder. Som led i arbejdet med regeringens Sammenhængsreform har jeg selv besøgt alle landets 98 kommuner, fem regioner og en række statslige arbejdspladser, hvor jeg har set vellykkede eksempler på, at man både samarbejder på tværs af den offentlige sektor og inddrager borgere, frivillige og private virksomheder i arbejdet med at skabe nye løsninger, der blandt andet kan hæve kvaliteten i opgaveløsningen og servicen.

Næstformand i KL Martin Damm (V) siger:

LÆS OGSÅ Flere på fultid: Nøglekommuner skal bane vejen

– Jeg er glad for at få banket en pæl igennem myten om, at det offentlige lukker sig om sig selv. De her tal viser med al ønskelig tydelighed, at der er en motorvej at spille bold på, hvis man har de rette visioner og idéer. Vi ser ind i en fremtid, hvor der bliver flere ældre, flere børn og færre i den erhvervsaktive alder. Her bliver det helt afgørende, at vi samarbejder – også mellem arbejdsmarkedets parter – om at finde nye veje i opgaveløsningen på velfærdsområderne. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nye tal: Offentlige arbejdspladser samarbejder på livet løs Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger