Karl-Heinz Lambertz. Foto: EWRC
Karl-Heinz Lambertz. Foto: EWRC
09.10.2018 kl. 15.57

Rådsformand: Hvordan kan Kommissionen kalde det vitalt og samtidig ville skære ti procent?

Regionsrådets formand angriber Kommissionen og kræfter, der efterstræber EU’s ødelæggelse. Danske Kommuner er med til formandens State of the Union i Bruxelles.

Der blev leveret hug til EU-Kommissionen, da Regionsrådets formand, Karl-Heinz Lambertz, gav sin State of the European Union tale i Bruxelles i dag tirsdag.

Talen var et forsvar for den massive investering i regional udvikling, som ifølge de lokale og regionales repræsentanter i EU, Regionsrådet, er under pres.

– Hvordan kan EU-Kommissionen erklære, at Samhørighedspolitikken er vital for Europa, dets indbyggere, dets økonomi og dets byer og regioner og samtidig foreslå, at selvsamme Samhørighedspolitiks budget skal beskæres med ti procent, buldrede Karl-Heinz Lambertz fra talerstolen, og fortsatte:

– Vi afviser disse uforholdsmæssige nedskæringer, lige som vores kolleger i Europa-Parlamentet for nylig gjorde. Sund fornuft fortæller os, at uanset om vi taler om samhørighed, fælles landbrugspolitik eller enhver anden politik, så kan vi ikke gøre mere med mindre, lød det fra den tyske formand for Regionsrådetet, der repræsenterer lokalt og regionalt valgte politikere rundt omkring i Europa.

LÆS OGSÅ Viborg vinder EU-pris for at gøre kulturarven tilgængelig

Lambertz tale markerer åbningen af Regionsrådets plenarsamling og falder sammen med en uge i lokalpolitikkens tegn i Bruxelles. Og hidtil har forhandlingerne om EU’s kommende budget været i centrum. 

EU står foran at skulle vedtage det næste syvårige budget, som skal gælde for 2021 til 2027. Med budgettet følger den næste syvårige Samhørighedspolitik, der sætter retningen for fordelingen af 373 milliarder euro til lokale og regionale projekter i medlemslandene.

Bliv enige inden valg

Karl-Heinz Lambertz håber stadig, at budgettet og Samhørighedspolitikken kan blive vedtaget inden Europa-Parlamentsvalget den 26. maj næste år. Det håb svinder ind, og ingen forventer, at budgettet vil blive vedtaget, før det nye parlament træder sammen.

Alligevel leverede Lambertz en bredside til medlemslandene, der skal blive enige om EU’s kommende budget.

LÆS OGSÅ Kommuner frygter tab af penge fra strukturfondene
FOR ABONNENTER

– Vi må have høje ambitioner, for tiden er knap. Formanden for EU-Kommissionen har bedt medlemslandene om at blive enige om en principaftale for budgettet før valget. Medlemslandenes leder giver nogle gange det indtryk, at de undviger eller udskyder arbejdet med det næste EU-budget. Men dette tidspilde skaber stor usikkerhed, på et tidspunkt hvor europæerne har brug for positive udsigter for fremtiden, lød det fra Lambertz.

EU’s undergang

Lambertz advarer mod, at et EU, der ikke kan blive enige, vil være en sejr for de kræfter, som helst så EU møde sin undergang. Men et EU, der ikke kan handle, vil også svække regioner og byer i de lande, hvor EU-modstanderne kommer fra, forklarer Lambertz i sin tale og sender en lige højre til modstanderne.

– Det er paradoksalt, at det er de samme personer, som tøver med at bidrage, enten i form af at respektere vores fælles værdier eller bidrage til budgettet, der også fordømmer Europas svaghed. Som de selv er medansvarlige for, siger Karl-Heinz Lambertz og fortsætter:

– Og når Europa foreslår løsninger, er de aldrig glade. Det er altid for meget. Eller for lidt. De efterstræber ødelæggelsen af den union, som har givet os mere end 60 års fred. Vi må aldrig glemme, at nationalisme betyder krig. Til hvilket jeg vil tilføje; Europa betyder fred, lød bredsiden til de højreekstreme og nationalistiske kræfter rundt omkring i Europa. jki@kl.dk 

LÆS OGSÅ Problemer i EU-paradis: Kommer der penge til lokal udvikling?
FOR ABONNENTER

Skriv hvad du søger