Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
08.10.2018 kl. 10.47

Hjemløse kvinder starter ofte som ”sofasovere”

Hjemløse kvinder kæmper ofte med både psykiske og sociale problemer, og mange har i en lang periode overnattet på sofaer hos venner og bekendte, inden de opsøger et herberg. Det viser en ny undersøgelse, der bygger på 50 interview med hjemløse kvinder.
tekst Tom Ekeroth

Den seneste kortlægning af hjemløshed fra 2017 viser, at mere end 1.600 kvinder i Danmark lever som hjemløse. Det er en stigning på 23 procent sammenlignet med antallet af hjemløse kvinder i 2015.

VIVE har netop udgivet rapporten Hjemløshed blandt kvinder i Danmark, som bygger på 50 interview med hjemløse kvinder samt 22 interview med ledere og medarbejdere fra 11 sociale tilbud på hjemløseområdet i forskellige dele af Danmark.

– Hver kvinde har deres helt egen unikke historie, men samtidig viser undersøgelsen en række fællestræk hos mange af kvinderne. Det er et udbredt mønster, at de hjemløse kvinder ofte kæmper med både psykiske problemer og sociale problemer – og mange af kvinderne er på et tidspunkt blevet sat ud af deres tidligere bolig eller har været igennem et svært brud med en partner, siger seniorforsker Lars Benjaminsen, der står bag undersøgelsen.

Han understreger, at de hjemløse kvinder både er kvinder, der har været socialt udsatte hele deres liv, og kvinder, der i deres voksenliv har været ude for begivenheder, der har gjort livet vanskeligt at håndtere.

LÆS OGSÅ Langeland har flest fattige børn

Sofaer hos venner tages flittigt i brug

Mange kvinder lever en lang periode i ”skjult hjemløshed”, når de har mistet deres bolig. Her overnatter de på sofaer hos familie, venner og bekendte, og der går derfor lang tid, før de henvender sig på de sociale tilbud som herberger og forsorgshjem.

– På den ene side er det en ressource for de hjemløse kvinder, når de har et netværk, de kan trække på. På den anden side slider det også på kvindernes ofte sparsomme netværk, når de overnatter hos deres venner og bekendte. Vi ser derfor, at mange kvinder først opsøger hjælp, når de ikke længere kan finde overnatningsmuligheder i omgangskredsen, forklarer Lars Benjaminsen.

Behov for langsigtede løsninger

På trods af mange fællestræk har kvinderne forskellige behov for støtte, når de akut står i en hjemløshedssituation. For eksempel efterspørger nogle kvinder flere tilbud, der udelukkende er henvendt til kvinder, mens andre foretrækker tilbud, der både er henvendt til mænd og kvinder. Uanset kvindernes forskellige situationer og ønsker, så er det i alle tilfælde nødvendigt at tænke i langsigtede løsninger.

– Der er et stort behov for at finde permanente boliger til kvinderne, for med den nuværende boligmangel kommer kvinderne ofte til at opholde sig i lang tid på de midlertidige tilbud. Desuden ser vi et behov for at sikre den rette støtte, når kvinderne flytter i egen bolig. Og sidst, men ikke mindst, er der også et behov for at skabe bedre sammenhænge mellem indsatser – det er for eksempel vigtigt at koordinere den sociale indsats med jobcentrene og behandlingstilbud inden for psykiatrien, understreger Lars Benjaminsen.

LÆS OGSÅ Vordingborg taber retssag

Rapporten Hjemløshed blandt kvinder i Danmark er bestilt af satspuljepartierne og Børne- og Socialministeriet som et led i udmøntningen af satspuljen for 2018. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hjemløse kvinder starter ofte som ”sofasovere” Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger