Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.10.2018 kl. 14.53

Kommuner får kompensation for manglende inddrivelse

Kommunerne får 214 millioner kroner i kompensation for manglende inddrivelse som følge af det kuldsejlede EFI-system.

Kommunerne får nu samlet 214 millioner kroner i kompensation for gæld, som ikke kunne inddrives, da SKATs inddrivelsessystem EFI kuldsejlede og blev lukket ned. Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

– Vi indgik en bred politisk aftale sidste år med alle Folketingets partier, hvor vi blev enige om at rydde op i gældsinddrivelsen. Det indebar, at vi måtte rive et stort plaster af og afskrive en del af borgernes gæld til det offentlige, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) og fortsætter:

– Men det var helt afgørende for at få inddrivelsen tilbage på skinner at rydde op i den kæmpe bunke af små gældsposter, hvor det koster mere at gennemgå og forsøge at inddrive gældsposten end selve værdien af den. Derfor er jeg også glad for, at vi i bred enighed har fundet en rimelig kompensation af blandt andet kommuner, siger skatteministeren.

Oprindeligt havde staten spillet ud med et tilbud om at kommunerne kunne få 150 millioner kroner i kompensation. Det er altså et væsentligt højere beløb, som parterne er landet på i sidste ende.

LÆS OGSÅ Udskydelse af boligforlig sender ekstraregning til kommunerne

Løser ikke egentligt problem

Derfor er der da også afmålt glæde hos KL’s næstformand, Martin Damm (V), der kalder det et fair beløb.

– Det er fint, lyder den nøgterne konstatering fra Martin Damm, der fortsætter:

– Det er jo ikke alt med restancerne, der er løst med denne kompensation. Men det er et opgør med den gruppe af restancer, der bliver afskrevet fordi SKAT har nølet. Men det betyder ikke, at alle andre problemer er løst, siger Martin Damm, der peger på, at de gældsposter, som kommunerne nu får kompensation for, aldrig ville være blevet inddrevet fuldt ud. Og netop derfor er beløb set med kommunale øjne fair.

Kompensationen løser dog ikke det overordnede problem med manglende inddrivelse af blandt andet gæld til kommunerne, siger Martin Damm.

LÆS OGSÅ Borgerne skylder kommunen 30 millioner i p-afgifter

– Det her er kompensation for et problem, der ikke er løst. Vi havde været langt bedre tjent med at de havde betalt af sig selv. Så længe inddrivelsen ikke fungerer, så straffer vi jo dem, der betaler til tiden, mens dem, der ikke betaler, får en gevinst. Det er skidt for et retssamfund, siger han og slutter af:

– Det er meget vigtigere at få styr på inddrivelsen, men de her gældsposter er jo ikke kommunernes skyld. Det er SKATs skyld. Så det bliver vi nu kompenseret for. Og det er fint.

Ud over kommunerne får også DR og forsyningssektoren kompensation for manglende inddrivelse. I alt kompenseret staten offentlige kreditorer med 620 millioner kroner, hvoraf de 210 altså går til kommunerne. De 620 millioner kroner er fordelt på cirka 6,3 millioner gældsposter. Det vil sige, at værdien af hver gældspost er under 100 kroner.

For kommunernes vedkommende er der tale om over 2,6 millioner fordringer, der oprindeligt havde en værdi på 709 millioner kroner. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Efter EFI-krak: Nu har kommune bragt gælden i bund

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner får kompensation for manglende inddrivelse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger