Foto: Transportministeriet
Foto: Transportministeriet
05.10.2018 kl. 11.13

Københavns nye ø: Det ved vi om planerne

København skal have en ny ø, der skal hedde Lynetteholmen. Vi har samlet fem nedslag fra planerne.

1. Så lang tid tager det

Det er en meget langsigtet plan, som regeringen og Københavns Kommune har præsenteret i dag. Først i 2070 vil den nye ø være fuldt udbygget. Allerede næste år bliver der sat gang i miljøvurderinger af byggeriet. Det betyder, at beslutningsgrundlaget ligger klart i 2020. Herefter kan politikere på Christiansborg og på Københavns Rådhus tage stilling til den videre færd. Først i 2035 regner parterne med, at selve byggeriet af boliger på Lynetteholmen kan begynde.

2. Så mange boliger kommer der

Der mangler boliger i stor stil i København. Det presser priserne op. Men med de nye planer bliver der bygget boliger til 35.000 mennesker, når øen er fuldt udbygget. Det vil lægge en dæmper på boligpriserne. Af de mange tusinde boliger vil 25 procent af dem være almene boliger. Det skal sikre boliger til folk med almindelige indkomster. Dertil kommer boliger til 15.000 mennesker på den nuværende Refshaleøen. Tilsammen vil projektet altså skabe boliger til 50.000 mennesker.

3. Sådan bliver infrastrukturen

Projektet indeholder også en ny omfartsvej øst om København. Altså en havnetunnel, der giver adgang nordfra og uden om centrum til Lufthavnen, Amager og Christianshavn. Der vil desuden ifølge regeringen komme en ny metrolinje til området. Det skal aflaste den massive trafik gennem midten af København. Pengene til havnetunnellen og metrolinjen kommer fra salg af byggegrunde på Lynetteholmen. Dermed bliver projektet efter planen selvfinansierende og skal altså ikke koste skatteyderne penge.

4. Øen beskytter København mod stigende vandstande.

Øen, som skal ligge i nordlig forlængelse af Refshaleøen, vil gøre det nemmere at beskytte København og Københavns havn mod stigende vandstande som følge af stormvejr. Øen kommer til at fungere som en dæmning mod vandmasser, der trænger ind gennem Københavns Havn, som man har set under tidligere storme.

LÆS OGSÅ Indeklimamodel beregner prisen for kloge og sunde børn

5. Bliver det til noget?

Aftalen mellem regeringen og Københavns Kommune er en principaftale. Det vil sige, at de har intentioner om at føre planerne ud i livet. Men parterne skal igennem en lang proces, før planerne rent faktisk kan føres ud i livet. Miljøvurderingerne skal være i orden. Der skal sikkerhed om finansieringen. Politikerne på Christiansborg og Københavns Rådhus skal være enige. Investorer skal udtrykke interesse for at bygge på Lynetteholmen og Refshaleøen. Så der er altså lang vej fra dagens principaftale til virkelighed.

Du kan finde mere information om projektet på Transport-, Bygnings- og Boligministeriets hjemmeside. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Københavns nye ø: Det ved vi om planerne Felter med * skal udfyldes
 
Af: Thomas Anfinn Joensen
Privat
Den 05.10.2018 kl. 21:04

Stor ros til overborgmesteren og hans folk

svar på: Københavns nye ø: Det ved vi om planerne

Bragende god idé.
Bare kom igang.
Havet stiger så Øen og slusen skal stå færdig og modstandsdygtig mod højvander allerede om 11-20 år, så Slotsholmen og Kim Larsens Christians Havn ikke lider obodelig skade og København disruptes af højereliggende byer i regionen, Gøteborg f.eks..

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger