Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.10.2018 kl. 14.59

KL: Staten bør selv stå for håndtrykkene

Kommunerne ønsker ikke at gennemføre regeringens nye indfødsretsceremoni. Det kan staten selv klare, lyder det i et høringssvar.
tekst Rudi Holm

Kommunerne siger nej til at holde ceremonier for nye statsborgere, hvis der skal gives håndtryk i forlængelse af den. Det fremgår af et høringssvar fra KL. I svaret opfordres staten til selv at varetage opgaven, hvis regeringen fastholder, at håndtryk skal indgå i ceremonien.

– De opgaver, der knytter sig til tildeling af indfødsret som helhed bør varetages i statsligt regi. Det gælder også de med lovforslaget foreslåede ceremonier, hedder det i KL's høringssvar.

Integrationsminister Inger Støjbergs (V) lovforslag forpligter ellers kommunerne til mindst to gange årligt at afholde en grundlovsceremoni for ansøgere med dansk indfødsret.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i sidste måned, at hvis landets borgmestre ikke ønsker at gennemføre indfødsretsceremonierne, kan de blive fri.

LÆS OGSÅ Utilfredshed med værdipolitikken: Socialdemokrat forlader partiet

– Vi synes, at det er mest enkelt at gennemføre denne ceremoni i kommunerne, der er rammen om det nære demokrati. Nu sender vi lovforslaget i høring, og hvis KL eller kommunerne i deres høringssvar siger: Vi skal ikke lægge rådhus til det her, så finder vi en anden løsning. Så må staten bare afvikle disse ceremonier, pointerede statsministeren på et pressemøde efter et regeringsseminar.

Det vides dog endnu ikke, om Inger Støjberg og Lars Løkke Rasmussen er klar til at lade staten selv stå for indfødsretsceremonierne.

Skulle det ende med at blive en "skal-opgave" for kommunerne, mener KL ifølge høringssvaret, at det skal være op til kommunerne selv at fastlægge, hvordan ceremonien skal tilrettelægges. ruh@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL: Staten bør selv stå for håndtrykkene Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger