Foto: Thomas Kokholm Nielsen
Foto: Thomas Kokholm Nielsen
04.10.2018 kl. 09.21

Kommuner får flere ghettobeføjelser: Kan nu beslutte salg og nedrivning

Partierne bag aftalen mod parallelsamfund har efter høringsperioden imødekommet KL’s forslag om at give kommunerne kompetencer til at sælge eller nedrive bygninger i de hårdeste ghettoer.

Hvis boligafdelingerne i de hårdeste ghettoer og kommunerne ikke kan blive enige om en plan for at få afdelingen af ghettolisten, så får kommunerne nu mulighed for at tvinge boligafdelingerne til at sælge eller nedrive bygningen.

Det står klart efter folketingspartierne bag parallelsamfundsaftalen er blevet enige om at udvide kommunernes beføjelser i indsatsen mod ghettoerne. Det skriver Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

KL har tidligere kritiseret aftalen for at give kommunerne ansvaret for noget, som de ikke fik mulighed for at bestemme. Tidligere hed det nemlig, at kommunerne og boligorganisationer skulle blive enige om salgs- eller nedrivningsplaner, og kunne de ikke det, måtte staten skride ind.

Men med den nye aftale får kommunerne altså mulighed for at tvinge boligorganisationerne til at sælge bygninger eller rive bygninger ned, hvis de ikke kan blive enige.

LÆS OGSÅ Aftale på plads: Gellerup skal rive 600 boliger ned

– Vi har lyttet til de forslag, der er kommet i høringsperioden, og vi har på den baggrund besluttet at give kommunerne flere kompetencer til at komme parallelsamfund til livs, hvis dialogen med boligorganisationerne ikke fører til en fælles udviklingsplan, fortæller transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Det er dog stadig udgangspunktet, at parterne skal blive enige, og hvis kommunen vedtager en plan, som staten ikke finder ambitiøs nok, kan staten vælge at overtage opgaven fra kommunen. Kommunerne skal desuden kompensere for et eventuelt økonomisk tab ved salg eller nedrivning, og kommunerne er forpligtet til at genhuse de beboere, som mister deres bolig.

I KL hilser formand for arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget, Thomas Kastrup-Larsen (S), de udvidede muligheder velkomne.

– Jeg er glad for, at det nu ser ud til, at vi får mulighed for at handle i de tilfælde, hvor man ikke kan blive enige med boligselskabet om salg og nedrivning. Det sker heldigvis meget sjældent, men når det sker, så umuliggør det jo, at vi kan komme i mål med de planer, vi skal levere på. Det duer selvfølgelig ikke. Når det er sagt, så er udgangspunktet, at de her planer bliver til i tæt samarbejde mellem kommune og boligorganisation. Og sådan skal det fortsat være, siger Thomas Kastrup-Larsen,  borgmester i Aalborg Kommune.

LÆS OGSÅ Danskerne støtter den blandede by - men vil ikke bo i en ghetto

Salg og nedrivning af boliger i de hårdeste ghettoområder skal bruges til at nedbringe antallet af almene familiebolig i boligområderne til under 40 procent inden 2030. Resten af boligerne skal i stedet være privatejede. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner får flere ghettobeføjelser: Kan nu beslutte salg og nedrivning Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger