Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
04.10.2018 kl. 09.16

Budget byder på højere skat og ringere service

Kerteminde Kommune hæver skatten og skærer 50 millioner af budgettet. Lang og svær proces, kalder borgmesteren budgetlægningen.

Den femte kommune i rækken hæver nu skatten. Denne gang er det den nordfynske kommune Kerteminde, der hæver skatten med 0,2 procentpoint næste år fra 26,2 procent til 26,4 procent.

Og selv om skatten får et nøk opad, så følger der også store besparelser med på budgettet. Kerteminde skal nemlig skære 200 millioner kroner over de næste fire år. En svær øvelse at få det hele til at falde på plads, siger Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen (S) på et pressemøde ifølge fyens.dk.

– Det har været en lang proces, og det har været svært. Men alle har været indstillet på, at Kerteminde kommune skulle komme økonomisk på fode igen, siger borgmesteren.

Skattestigningen bidrager blot med godt fem millioner kroner næste år, stigende til knap syv millioner i 2022, så det har også været nødvendigt at finde den store sparekniv frem for at få budgettet i balance.

LÆS OGSÅ Nedrykning fra Superliga koster kommune millionbeløb

Afdrag og nedskæringer

Besparelserne skal i stedet bruges til blandt andet at afdrage på kommunens gæld, som der bliver skåret godt 100 millioner kroner af over de næste fire år. Desuden flytter byrådet penge til handicap- og psykiatriområdet og børn- og familieområdet næste år.

Årene efter bliver dog smalhals på også de prioriterede områder. Handicap- og psykiatriområdet skal effektivisere for 7,4 millioner kroner i 2020 stigende til 9,4 millioner i 2022, mens børn- og familieområdet skal effektivisere for en million i 2020 stigende til 4,2 millioner kroner i 2022.

Skoleområdet kommer til at miste to millioner kroner i 2020 og fem millioner kroner om året i 2021 og årene efter. Dagtilbudsområdet skal spare tre millioner næste år og 4,4 millioner i årene efter.

Også på ældreområdet kommer der store besparelser. Næste år skal der spares fem millioner kroner og i 2022 bliver besparelserne på 11,3 millioner kroner. De penge findes ved at sænke serviceniveauet på plejecentre, i hjemmeplejen, sygeplejen og på hjælpemiddelområdet.

LÆS OGSÅ Enigt byråd i Kolding klar med budgettet for næste år

Bag budgettet står Socialdemokratiet, Konservative, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, De Radikale og tidligere DF’er Knud Ahrnkiel. Uden for aftalen står Venstre og Borgerlisten. jki@kl.dk 

Emneord
Besparelser, Budget

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Budget byder på højere skat og ringere service Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger