Arkivfoto
Arkivfoto
04.10.2018 kl. 15.53

20 kommuner vil sagsøge staten for udligningsfejl

En femtedel af landets kommune vil deltage i arbejdet med et fælles søgsmål mod staten for en regnefejl i udligningssystemet.

20 kommuner vil forsøge at gøre staten ansvarlig for et kollektivt milliontab som følge af en regnefejl i udligningssystemet. Det fortæller Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), til Ritzau.

– Vi er 20 kommuner, der står sammen om sagsanlægget. Det er helt fantastisk og flere, end jeg havde turdet håbe på, siger Arne Boelt.

Kommunerne er vrede over, at en manglende opgørelse af udlændinges uddannelsesniveau har betydet, at en række kommuner har fået færre penge i udligning, end de ville have fået med den model, der nu er taget i brug. Groft sagt har en udlænding uden uddannelse udløst det samme tilskud som en udlænding med en høj uddannelse.

Den fejl påpegede kommunerne allerede i 2014, men fejlen er først blevet justeret med virkning fra næste år. Derfor vil kommunerne have afklaret, om Økonomi- og indenrigsministeriet og dermed staten kan holdes ansvarlige for det tab, som kommunerne mener at have lidt i mellemtiden.

LÆS OGSÅ Venstre kræver skattesmækket fjernet fra udligningsreformen

Tabet har de tyve kommuner endnu ikke opgjort endeligt, men de anslår, at det er i størrelsesordenen flere hundrede millioner.

Vil lave analyse

I første omgang har de tyve kommuner hver især afsat penge til at få lavet en juridisk analyse af deres muligheder. Den skal blandt andet afklare, om det giver mening at sagsøge staten for at få erstatning, og hvordan kommunerne skal gribe det an.

Tidligere i dag offentliggjorde regeringen et forslag om at kompensere en lang række kommuner for en ændret opgørelse af udgifterne til ældre. Det har dog intet med kommunernes søgsmål at gøre, siger Arne Boelt.

I forrige uge foreslog Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at afsætte to milliarder kroner til kompensation til de udligningsramte kommuner. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Alle partier bag budget med besparelser for en kvart milliard kroner

Disse 20 kommuner er med i søgsmålet

Assens, Bornholm, Brønderslev, Frederikshavn, Frederikssund, Guldborgsund, Hjørring, Jammerbugt, Kerteminde, Lejre, Lolland, Mariagerfjord, Næstved, Odsherred, Randers, Rebild, Stevns, Svendborg, Thisted og Vordingborg.

 

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 20 kommuner vil sagsøge staten for udligningsfejl Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger