Arkivfoto
Arkivfoto
03.10.2018 kl. 10.26

Vi skal bruge 43,5 milliarder til flere ældre og børn

Den demografiske udvikling i landet kræver 43,5 milliarder kroner i udgiftsvækst i den offentlige sektor frem mod 2025. Den udfordring skal Folketinget tage seriøst, lyder opråbet fra KL’s formand og næstformand.

90.000 flere ældre og mere end 50.000 flere små børn. Sådan vil Danmark se ud i 2025, og det vil kræve en massiv vækst i kommunernes udgifter, hvis ikke den kommunale service skal komme under pres.

Hvis udgifterne per borger skal følge med den almindelige velstandsfremgang i samfundet, så koster udviklingen set over hele den offentlige sektor nemlig 43,5 milliarder kroner frem mod 2025, har Finansministeriet regnet sig frem til. Af det beløb vil 24 milliarder skulle bruges i kommunerne.

Derfor bør Folketingets politikere allerede nu tage fat på diskussion om, hvordan udfordringen skal finansieres. Det skriver KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S) og næstformand, Martin Damm (V), i et debatindlæg.

– Der er simpelthen ingen vej uden om at tage udfordringen seriøst og begynde at diskutere, hvordan vi får plads i den offentlige økonomi til at løse den her opgave. Når man lytter til den politiske debat, lyder det ikke som om, at det bliver taget helt alvorligt. I stedet handler det mest om, hvordan vi kan gøre det hele lidt bedre, skriver formændene.

LÆS OGSÅ 21 kommuner får tilskud til at sætte skatten ned

Ældre og børn koster kassen

De peger på, at det offentliges økonomiske råderum frem mod 2025 kun lige dækker de anslåede merudgifter til velfærd. Og det kun såfremt, man afsætter hver en krone fra råderummet til vækst i det offentlige forbrug.

For selv om det er glædeligt, at der kommer flere børn og flere ældre, så følger der store udgifter med, skriver KL-ledelsen.

– Alle disse borgere skal naturligvis kunne nyde godt af de kommunale ydelser som dagtilbud af høj kvalitet og en ældrepleje, hvor der er tid til omsorg og nærvær. Vi skal gøre vores ypperste for at sikre, at der leveres en service på et højt niveau. Men det er også et faktum, at disse aldersgrupper er dem, der trækker allermest på de kommunale ydelser, skriver Bundsgaard og Damm.

Stigende forventninger

Desuden stiger borgernes forventninger til servicen i takt med den teknologiske udvikling. Og udmeldinger fra Christiansborg presser de stigende forventninger opad, mener Bundsgaard og Damm.

LÆS OGSÅ Billund må finde besparelser for 14 millioner kroner

– Der kommer hele tiden nye behandlingsmetoder, ny medicin og ny teknologi, som borgerne har en forventning om, at vi har råd til i et af verdens rigeste lande med nogle af verdens højeste skatter. Hertil kommer konstante Christiansborgpolitiske udmeldinger, der lover guld og grønne skove. Et par eksempler er genoptræningsgaranti inden for 7 dage, færre vikarer i folkeskolen, flere bade pr. ældre, minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer for bare at nævne nogle.

Og det er kommunerne, der står med udfordringerne, der ikke blot kan vende det blinde øje til, fordi de hvert år skal lægge budget. Her skal der løbende prioriteres i de knappe midler til daginstitutioner, skoler og ældrepleje.

– Vi står med en kæmpe udfordring, og vi opfordrer til, at finansieringen af vores fælles velfærd bliver omdrejningspunktet for den politiske debat – jo før jo bedre. Vi er allerede sent på den, slutter formændene. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vi skal bruge 43,5 milliarder til flere ældre og børn Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger