Foto: Halsnæs Kommune
Foto: Halsnæs Kommune
03.10.2018 kl. 14.29

Halsnæs budgetterer med hårde besparelser: 50 stillinger nedlægges

50 millioner kroner skal spares, og 50 stillinger skal nedlægges i Halsnæs Kommune. Det står klart, efter at et bredt flertal har indgået budgetforlig, som ingen er glade for.

Den helt store sparekniv skal svinges i Halsnæs Kommune. Fuldt indfaset skal kommunen spare 50 millioner kroner på driften, der bliver optaget lån for at understøtte økonomien, og 50 stillinger bliver nedlagt. Heraf regner kommunen med at skulle fyre ti ansatte.

Budgetforliget er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, SF og Enhedslisten, der tilsammen sidder på 19 af 21 stole i byrådet.

– Det er både en god og dårlig dag for mig som borgmester. Det har været en stor opgave at få budgettet til at gå op og skulle finde besparelser for så mange penge. Derfor er jeg også tilfreds med, at vi er nået i mål med et forlig, som et bredt flertal i byrådet tager ansvar for. Men samtidig er vi nødt til at gennemføre besparelser, som kommer til at gøre ondt og vil kunne mærkes på kommunens serviceniveau, og vi kommer også til at sige farvel til gode medarbejdere i kommunen. Det er ingen drømmesituation, siger borgmester Steffen Jensen (S).

De hårde besparelser kommer som følge af stigende udgifter på børn- og ungeområdet og voksen- og handicapområdet. Hvis ikke de massive besparelser blev vedtaget, ville der mangle 78 millioner kroner på budgettet.

LÆS OGSÅ Københavnsk forvaltning har rod i regnskaberne

Partierne bag budgettet skriver i aftaleteksten, at den kommunale service fremover primært vil være ”skal-opgaverne”.

– Der vil således ikke i de kommende år være plads til mange opgaver, der ligger ud over kernevirksomheden.

Kommunen kommer også til at låne en betragtelig pose penge for at få det hele til at løbe rundt. Dels låner kommunen penge til at bygge en ny skole, der skal erstatte den skimmelsvampsramte Frederiksværk Skole, dels låner kommunen penge for at få budgettet i balance.

Partierne afslutter aftaleteksten med denne lidt opsigtsvækkende kommentar:

LÆS OGSÅ Tid til at gentænke budgetprocessen og gøre den mere demokratisk og værdifuld
FOR ABONNENTER

– Partierne er enige om at bemærke, at budgettet for 2019 er et budget, som ingen er glade for, fordi det indeholder en række nødvendige, men svære besparelser, som også indebærer afskedigelser, lyder det fra byrådsflertallet, der til gengæld ser frem mod lysere tider.

– Imidlertid er det vigtigt at fastslå, at Halsnæs Kommune fortsat er – og vil være – en dejlig kommune at være bosat i. Og med forliget er det partiernes håb, at der fra næste år igen vil være mulighed for at kigge fremad og investere i vores kommune, selvom det vil kræve et langt og sejt træk og en stram styring af økonomien.

Dansk Folkeparti står som eneste parti uden for budgetforliget. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Halsnæs budgetterer med hårde besparelser: 50 stillinger nedlægges Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger