Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
01.10.2018 kl. 13.35

Ombudsmanden slår fast: Skoler må ikke kræve medbragte elev-pc’er

Folkeskolerne kan ikke kræve, at eleverne medbringer deres egne pc’er til undervisningen. Det slår Ombudsmanden fast.

Kommuner, der drømmer om at tvinge eleverne til at tage deres egen computer med i skolen, kan godt opgive. Ombudsmanden slår nemlig fast, at det ikke må koste penge at gå i folkeskole.

– Undervisningen i folkeskolen bygger på et gratisprincip. Derfor kan skolerne hverken kræve eller udtrykke forventning om, at eleverne medbringer deres eget IT-udstyr, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Udtalelsen kommer som punktum på en længere sagsbehandling, som startede i september sidste år, da Ombudsmanden modtog en klage fra en forælder til en elev på Nørreskov-Skolen i Sønderborg Kommune.

Forælderen havde modtaget et brev fra skolen, som i utvetydige vendinger slog fast, at eleverne selv skulle medbringe en computer til undervisningsbrug.

LÆS OGSÅ Ny viden
FOR ABONNENTER

– Eleverne vil dermed ikke længere kunne låne en PC på skolen fra time til time, lød det i brevet, hvor der også med fremhævet skrift stod følgende:

– Det forventes dermed, at eleverne fremover selv har deres IT-udstyr med i form af en bærbar PC.

Nederst i brevet stod dog, at man i helt særlige tilfælde kunne ansøge skolens ledelse om at få stillet en låne-pc til rådighed.

Men den går ikke, slår ombudsmanden altså fast. Efter Ombudsmanden tog sagen op, rettede skolen ind og erkendte, at formuleringen, om at det var forventet, at eleverne medbragte egne pc’er, var en fejl. Både skolen som afsender og Sønderborg Kommune har desuden beklaget formuleringen.

LÆS OGSÅ Digitale læremidler er ligesom bogen kommet for at blive

Efter sagen med Nørreskov-skolen var undervisningsministeren i samråd i Folketinget, hvor hun oplyste, at hun ville drøfte problemet med kommunerne. Derfor spurgte Ombudsmanden ministeriet, om der var behov for eksempelvis at udsende en vejledning til kommunerne. Det mener ministeren ikke, at der er. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ombudsmanden slår fast: Skoler må ikke kræve medbragte elev-pc’er Felter med * skal udfyldes
 
Af: Tommy Paulsen
Den 01.10.2019 kl. 19:55

gymnasium

svar på: Ombudsmanden slår fast: Skoler må ikke kræve medbragte elev-pc’er

hej. gælder dette også andre skoler gymnasium og så vidrer, eller er det kun folkeskolen.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger