Konsulent Netta Ben-Yedidia, Aalborg Kommune. Her på Jobcamp med sit budskab. Foto: Sidsel Boye
Konsulent Netta Ben-Yedidia, Aalborg Kommune. Her på Jobcamp med sit budskab. Foto: Sidsel Boye
30.11.2018 kl. 11.00

Studerende skal bare have noget på CV'et

Akademikere skal ikke vente, til drømmejobbet dukker op. Det viser en undersøgelse blandt studerende i Aalborg.
tekst Sidsel Boye

Hvis du som studerende har siddet i kassen i Netto, øger det dine chancer for at finde job, den dag du er færdig med din universitetsuddannelse.

Det viser undersøgelser, som Jobcenter Aalborg og Humanistisk Fakultet på Aalborg Universitet har foretaget.

Undersøgelsen, som følger dimittender fra seks uddannelser over en årrække, viser, at 30 procent af dem, der har haft en eller anden virksomhedskontakt i studietiden får job med det samme.

Til sammenligning er det kun ti procent, der får job umiddelbart, hvis de ikke har haft kontakt til erhvervslivet under studietiden.

LÆS OGSÅ Regeringen: Jobcentre skal indhente 500.000 samtaler med ledige

Kigger man på gruppen af nyuddannede ledige er CV-et også afgørende. Halvdelen af dem der har joberfaring er i job efter ti måneder. For dem der ikke har en eller anden form for virksomhedskontakt på CV'et er det 25 procent.

Konsulent Netta Ben-Yedidia, Aalborg Kommunes Jobcenter mener, at undersøgelsen har et budskab til de unge både mens de er studerende og når de er færdige.

-Det er vigtigere at have et studiejob end at vente på, at det helt rigtige studierelevante job dukker op. Så måske skal man ikke brug som undskyldning, at man ikke kan finde studierelevant arbejde, siger hun til de studerende.

Og til de nyuddannede er budskabet, at man ikke skal tro, at drømmejobbet er det eneste saliggørende. Jobcenteret arbejder med en ABC-strategi over for de ledige universitetskandidater, hvor A er drømmejobbet og B og C er job, som bringer dem et skridt på vejen.

LÆS OGSÅ Vordingborg ansætter borger- og arbejdsmarkedschef

– Vi fortæller dem, at man bliver mere attraktiv i arbejdsgivernes øjne, hvis man har et job, end hvis man intet har, så vent ikke kun på drømmejobbet, siger Netta Ben-Yedidia.

Samarbejde

Hun fremhæver samarbejdet mellem Jobcenteret og Karrierecenteret på Aalborg Universitet, som startede i 2016.

– Vores samarbejde gør, at vi begynder at tale samme sprog, samtidig med at vi er skarpe på hver vores område. De er gode til at oversætte de kompetencer, de studerende har til brug for virksomhederne, og vi har viden om virksomhederne og kender efterspørgslen, siger hun.

Nordjylland har den laveste andel af højtuddannet arbejdskraft i forhold til andre regioner, og mange små virksomheder har ikke tradition for at ansætte akademikere, og virksomhedsejerne er heller ikke selv akademikere, og det kan i sig selv være en barriere.

LÆS OGSÅ Nødråb fra boligselskaber: Suspender ghettokrav under corona

Omvendt er der også studerende, som nu får øjnene op for muligheder, som de ikke nødvendigvis havde set før, og får blik for job i virksomheder, som de ikke lige havde overvejet.

På youtube kan man under overskriften 'Vækst Via Viden' finde små film, der fortæller, hvordan akademikere kan løse opgaver, der tilfører merværdi. For eksempel gælder det produktionsvirksomheden Induflex, som ansatte en antropolog til at samle viden om kundernes behov. sib@kl.dk 

Emneord
Beskæftigelse

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Studerende skal bare have noget på CV'et Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger