Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
30.11.2018 kl. 11.20

Erhvervslivet er imod opførsel af ny vindmøllepark, og klimaministeren opfordrer til genovervejelse

Omkring 200 fynske virksomheder har meldt sig ind i støtteforeningen Red Lillebælt Erhverv, fordi de er imod opførelsen af en ny vindmøllepark.
tekst Sascha Reiffenstein Petersen

Fra Mikael Grønlykke, der er direktør i Summerbird Organic og en af initiativtagerne til Red Lillebælt Erhverv lyder meldingen således:

– Det er fuldstændig tåbeligt at lægge en stor vindmøllepark i noget så skrøbeligt som Lillebælt. Ganske enkelt.

Det siger han til DR om den vindmøllepark, som Sønderborg Kommune gerne vil bygge fire kilometer fra kysten ved Helnæs i det sydlige Lillebælt.

Red Lillebælt Erhverv er en støtteforening, der sammen med foreningen Red Lillebælt viser deres modstand til en vindmøllepark så tæt på kysten.

LÆS OGSÅ Sluseklappen der gik ned
FOR ABONNENTER

Red Lillebælt Erhverv har siden august samlet knap 200 virksomheder på Fyn, som mener at det vil få konsekvenser for virksomhedernes muligheder for at tiltrække arbejdskraft, hvis man anlægger vindmølleparken.

Ikke pæn men nødvendig

Red Lillebælt Erhverv har et andet forslag til, hvor vindmølleparken kunne ligge. De foreslår, at Sønderborg Kommune anlægger vindmølleparken i Nordsøen som en del af Regeringens seneste energiaftale.

Det forslag bakker Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen (V) op om, og han mener, at Red Lillebælt Erhvervs indsats er vigtig.

– Det viser blot, at der er modstand på flere niveauer mod dette projekt. Borgere, politikere og nu også erhvervsliv. Vi arbejder alle mod samme mål; nemlig at få Sønderborg Kommune til at genoverveje placeringen af den her vindmøllepark, siger Søren Steen Andersen til DR.

En anden borgmester, nemlig Sønderborg Kommunes borgmester Erik Lauritzen (S) forstår ikke modstanden, men han respekterer den. Han mener ikke at vindmølleparken er pæn, men at den er nødvendig.

Ministerkritik

I øjeblikket er Sønderborg Kommune ved at sende miljøkonsekvensvurderingen til Energistyrelsen. Den viser konsekvenserne af vindmølleparken i Lillebælt Syd. Vurderingen er endnu ikke offentliggjort, men ifølge projektchef Anne Eibye fra COWI, er der ikke store konsekvenser ved vindmølleparken. Der kan være enkelte konsekvenser for marsvinene i vandet, men det kan man løse, fortæller hun.

På grund af modstanden mener energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) dog, at Sønderborg Kommune bør genoverveje opførelsen.

– For mig at se, er det meget, meget vigtigt, at når der gennemføres projekter af den her karakter og størrelse, at der så er lokal opbakning. Hvis der ikke er lokal opbakning så er der en risiko for at opbakningen til hele den grønne omstilling, som er så vigtig for Danmark, risikerer at lide skibbrud, siger energi- og klimaministeren til TV2 Fyn.

Sønderborgs borgmester ikke enig i ministerens kritik.

– Hvis vi skulle følge ministerens udlægning, så skal der være 100 procent opbakning i befolkningen. Dét vil spænde ben for alle fremtidige projekter, og ville have forhindret de mange grønne projekter, der allerede er gennemført igennem tiden, siger Erik Lauritzen til TV2 Fyn. sarp@kl.dk

 

Fakta om Lillebælt Syd Vindmøllepark

  • Det er Sønderborg Kommune, der ønsker at anlægge en vindmøllepark mellem Nordals og Helnæs.
  • Vindmølleparken er en del af kommunens ProjectZero-vision, der skal gøre Sønderborg Kommune CO2-neutrale i 2029.
  • Parken bliver i alt på 160 MW og skal enten rumme 20 vindmøller på 192,5 meter eller 40 vindmøller på 165 meter.
  • Vindmøllerne placeres mellem Fyn og Nordals på et af de 16 områder, som den daværende regering udpegede i 2012.
  • Vindmølleparken forventes at kunne producere strøm til i 140.000 husstande.
  • Vindmølleparken forventes at kunne reducere CO2-udledningen med 250.000 tons om året.

Kilde: Sønderborg Forsyning A/S

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Erhvervslivet er imod opførsel af ny vindmøllepark, og klimaministeren opfordrer til genovervejelse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger