Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
29.11.2018 kl. 11.57

Lærer vinder i landsretten: Tjenstlig advarsel for intern kritik var uberettiget

Den odenseanske lærer Erik Schmidt vandt i dag i Østre Landsret en sag mod Odense Kommune, der havde givet ham en tjenstlig advarsel for at lufte intern kritik af arbejdstidsregler.

Det var uberettiget, da Odense Kommune udstak en tjenstlig advarsel til folkeskolelæreren Erik Schmidt, fordi han udviste en "negativ attitude" under et personalemøde. Det har Østre Landsret i dag torsdag slået fast i en sag, som Erik Schmidt og hans fagforening Danmarks Lærerforening har anlagt mod Odense Kommune. Det skriver DLF's fagblad Folkeskolen.dk.

Erik Schmidt fik en tjenstlig advarsel, fordi han på et personalemøde på sin arbejdsplads Agedrup Skole i Odense, hvor han havde arbejdet i over 30 år, ytrede kritik af ledelsens håndtering af de nye arbejdstidsregler. 

På personalemødet udbrød han ifølge Landsretten "nu må det her vanvid stoppe", ligesom han gav udtryk for, at han var utilfreds med den "lukkede ledelse".

Det opfattede ledelsen som en negativ attitude og takserede det til en tjenstlig advarsel - i øvrigt den første i Erik Schmidts virke på skolen.

LÆS OGSÅ KL: Slip skoledagen fri, afskaf minimumstimetal

Men Østre Landsret mener ikke, at Erik Schmidt var særlig negativ, og at den tjenstlige advarsel derfor ikke var rimelig i forhold til Schmidts udbrud.

Landsretten lagde i øvrigt vægt på, at kritikken blev fremført under en debat på et lukket personalemøde, hvor ledelsen ved en fejl havde fremlagt et regneark, som Erik Schmidt og andre lærere reagerede på, fordi de tolkede det som om, at regnearket blandt andet viste indførsel af differentieret forberedelsestid. Det gjorde det ikke, men det vidste Erik Schmidt og de andre lærere ikke.

Efterfølgende beklagede Erik Schmidt desuden sit udbrud over for ledelsen.

At sagen overhovedet er endt i Landsretten skyldes, at Byretten i Odense mente, at Erik Schmidt havde overtrådt en tjenestemands pligt til passende opførsel. Det var både Erik Schmidt og Danmarks Lærerforening uenige i og valgte derfor at føre sagen i Landsretten.

LÆS OGSÅ Det blev et klart ja fra lærerne til en ny arbejdstidsaftale

Odense Kommune skal som taber af sagen betale 126.250 kroner plus renter for at dække de omkostninger, som Danmarks Lærerforening har haft i forbindelse med sagen. jki@kl.dk

Emneord
Skoler, Skolereform

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Lærer vinder i landsretten: Tjenstlig advarsel for intern kritik var uberettiget Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger