Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
28.11.2018 kl. 08.30

Bedre sagsbehandling skal også give besparelser

Fem kommuner har prøvet kræfter med at skabe tværgående løsninger for borgere med sociale og beskæftigelsesmæssige problemer. Deres erfaringer igennem to år er nu samlet i en rapport fra VIVE.
tekst Sidsel Boye

Hvordan holder man styr på økonomien, hvis man går efter en sagsbehandling, der går på tværs af for eksempel social- og beskæftigelsesforvaltningen? Det spørgsmål findes der kun begrænset viden om, men en ny rapport fra VIVE giver nu kommunerne mulighed for at hente lidt inspiration hos fem kommuner, som alle har et par års erfaringer med øvelsen.

De fem kommuner, Høje-Taastrup, Furesø, Helsinge, Assens og Albertslund, har det til fælles, at de som udgangspunkt går ud fra, at den tværgående løsning giver en bedre effekt for borgerne, og at borgerne også skal være motiverede for at deltage. For de fire af kommunerne gælder desuden, at de forventer, at der skal komme besparelser ud af øvelsen.

Erfaringerne fra de fem kommuner viser, at det er en god idé at have politisk opbakning til at arbejde på tværs, og at der samtidig er et vist administrativt frirum. Der er dog ikke brug for færdige retningslinjer fra starten. Det er noget, der kommer med erfaringen i processen. Erfaringerne peger desuden på, at det er godt med en forankring af projektet hos direktionen.

Ikke overraskende er økonomien det centrale omdrejningspunkt, når sagsbehandling går på tværs, og i tre af kommunerne er visitationskompetencen og betalingsforpligtelsen i større eller mindre udstrækning adskilt. Det gør det vanskeligt at holde overblikket og kan kræve en række andre greb.

LÆS OGSÅ KL: Alkohol-døgnpladser ud af satspuljen
FOR ABONNENTER

Når det gælder budgetlægning har kommunerne ifølge VIVE haft svært ved at finde en tilfredsstillende model, men et bud kan være at bruge pilotprojekter til at afprøve løsningsmodeller og vurdere effekten.

Direktør Stella Hansen, Helsingør, har på baggrund af sine erfaringer et tip til, hvordan det kan blive lettere for kommunerne at lave tværgående løsninger.

– Vi ser frem til, at der bliver udarbejdet nogle gode digitale it-systemer, der afspejler de praktiske erfaringer vi har gjort os og på den måde kan gøre det mere enkelt for kommunerne at arbejde med tværgående økonomistyring, siger hun.

Ifølge VIVE kommer rapporten med inspiration på et tidspunkt, hvor mange kommuner enten er i opstartsfasen eller endnu ikke er begyndt at arbejde tværgående. Den er blevet til på baggrund af et samarbejde mellem KL og regeringen.

På baggrund af den forholdsvis korte tid, tager VIVE på forhånd forbehold for rapportens konklusioner. sib@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Bedre sagsbehandling skal også give besparelser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger