– Ved at tilbyde børnene et nyt fællesskab, så udfylder vi et hul i børnenes fritidsliv og giver dem en blød landing i deres nye lokalområde, siger Camilla Carlsson, programleder i Red Barnet Ungdoms Flygtningeindsats. Foto: Red Barnet Ungdom
– Ved at tilbyde børnene et nyt fællesskab, så udfylder vi et hul i børnenes fritidsliv og giver dem en blød landing i deres nye lokalområde, siger Camilla Carlsson, programleder i Red Barnet Ungdoms Flygtningeindsats. Foto: Red Barnet Ungdom
27.11.2018 kl. 16.30

Venskabsgrupper får flygtningebørn til at spille fodbold, slå katten af tønden og julehygge

For flygtningebørn kan det være ekstra svært at blive en del af fællesskabet blandt jævnaldrende, når familien har fået opholdstilladelse og er flyttet til en ny by. Venskabsgrupper giver børnene tid til at lege og lære om dansk kultur og en ny evaluering viser, at det virker.
tekst Sascha Reiffenstein Petersen

Børn skal kende deres lokalområde, de skal have et frirum til at være børn, og de skal have nogen at lege med. Det er det, Red Barnet Ungdoms venskabsgrupper skal give nytilkomne flygtningebørn. I dag er omkring 200 børn mellem seks og 12 år tilknyttet venskabsgrupper i 16 af landets kommuner, efter at tilbuddet har kørt i en årrække.

I venskabsgrupperne lærer børnene om dansk hverdagskultur, øver sig i det danske sprog og introduceres til det danske foreningsliv. En ny evaluering, som Socialt Udviklingscenter (SUS) har lavet, viser, at børnene har stort udbytte af venskabsgrupperne.

Camilla Carlsson, der er programleder i Red Barnet Ungdoms Flygtningeindsats, fortæller, at de gør sig umage med, at venskabsgrupperne skal være en tryg introduktion til lokalsamfundet.

– Ved at tilbyde børnene et nyt fællesskab, så udfylder vi et hul i børnenes fritidsliv og giver dem en blød landing i deres nye lokalområde. Vi er glade for at få dokumenteret, at denne indsats gavner børnenes udvikling, siger Camilla Carlsson i en pressemeddelelse.

Hun lægger også vægt på, at børnene ofte bliver så glade for grupperne, at de kommer helt frivilligt.

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

Evaluering af venskabsgrupperne

Sådan virker venskabsgrupperne:

 • Børnene oplever, at venskabsgrupperne hjælper dem med at få kendskab til det danske sprog, dansk kultur og traditioner, tilbud i lokalområdet og den uformelle hverdagskultur.
 • Børnene får viden og oplevelser, som deres forældre ikke kan tilbyde.
 • Børnene kan dele deres viden om dansk kultur og traditioner med deres forældre.
 • Venskabsgrupperne kan fungere som springbræt til foreningslivet.
 • Børnene lærer at forpligte sig til en fritidsaktivitet, møde op, tage ansvar og være trygge.
 • Tilbuddet er nemt tilgængeligt, fordi det er gratis og ikke stiller krav til forældrene.

Det kan forbedres:

 • Mere introducering og flere egentlige besøg i foreningslivet efterspørges.
 • Nogle forældre ønsker, at etnisk danske børn deltager for integrationens skyld. Det er forsøgt i nogle grupper med begrænset succes, da en del danske børn melder fra grundet andre fritidsaktiviteter, og fordi børnene holder sig til at lege med dem, der taler samme sprog.

Resultaterne af SUS-evalueringen er baseret på interviews med 50 børn fra venskabsgrupperne, de frivillige i grupperne, enkelte forældre, men også familierådgivere og ledere i tre kommuner, der har venskabsgrupper.

Kilde: Social Udviklingscenter (SUS)

Sociale normer er vigtige  

Noget af det vigtigste, børnene skal tilegne sig i venskabsgrupperne, er de sociale normer i Danmark.

– Det er et lidt overset faktum, at det kræver mere end blot sprogkundskaber at finde sig til rette i et børnefælleskab. For at føle sig tryg, skal man lære at afkode de sociale normer, og det er ikke så let, da det sjældent er noget, vi siger højt. Al denne usagte viden kan børnene tilegne sig i venskabsgrupperne, siger Camilla Carlsson.

I evalueringen fortæller både børn, frivillige og forældre, at der er brug for almindelige, danske børneaktiviteter, som for eksempel at bage snobrød over bål og afprøve danske højtider og traditioner. Derfor skal børnene i venskabsgrupperne inddrages i aktiviteter omkring fastelavn og jul, så de får en fælles referenceramme med børn, der er opvokset i Danmark.

Medlem af fodboldklubben  

De frivilliges indsats er afgørende for, at venskabsgrupperne fungerer. Børnene bliver hentet i deres hjem og fulgt til og fra aktiviteter. De frivillige forklarer, hvordan aktiviteterne fungerer, de inddrager børnene og de er rollemodeller.

– I vores gruppe er der et par drenge, der elsker at spille fodbold og kommer i Messi-trøjer og den slags. En dag spurgte vi, om de ikke skulle spille i en klub, men drengene svarede bare: næh hvorfor skulle vi det? Hvad er det? Så forklarede vi om fodboldklubber, og at vi er flere frivillige, der selv spiller fodbold eller går til noget andet. Og det var lidt som om, at når vi nu synes, det er sjovt, så ville drengene også gerne prøve. I dag spiller to af dem i en klub, fortæller 22 årige Jeppe Sandager, der er frivillig projektleder for en venskabsgruppe i Odense.

Læg krigen væk  

Hovedformålet med venskabsgrupperne er at skabe meningsfulde børnefællesskaber og er ikke integration i sig selv. Venskabsgrupperne er ofte det eneste alternativ til "bare at sidde derhjemme" for flere af børnene, og det er en pause fra hårde minder fra fortiden, viser SUS-evalueringen.

– Vi ved, at nogle af børnene har oplevet krig og dets konsekvenser og derfor bærer rundt på en tungere rygsæk end mange danske børn. I venskabsgruppen søger vi at facilitere, at børnene kan lægge denne rygsæk fra sig for et øjeblik og have det sjovt, ligesom alle børn burde have det, siger Jeppe Sandager. sarp@kl.dk

Om venskabsgrupperne

 • En venskabsgruppe består af 8-10 børn i alderen 6-12 år.
 • Grupperne mødes én gang hver uge.
 • De frivillige, der driver grupperne er unge, engagerede mennesker på 16-30 år.
 • Red Barnet Ungdom har venskabsgrupper i 16 danske kommuner herunder: Frederiksberg, København, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Roskilde, Slagelse, Næstved, Køge, Odense, Svendborg, Aarhus, Aalborg, Viborg, Silkeborg og Randers.
 • Kommunerne har ansvar for at henvise børn til projektet.
 • Red Barnet Ungdoms Venskabsgrupper drives med støtte fra TrygFonden.

Kilde: Red Barnet Ungdom

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Venskabsgrupper får flygtningebørn til at spille fodbold, slå katten af tønden og julehygge Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger