Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
27.10.2018 kl. 10.30

Langtidsledige får 50.000 og kommer i arbejde

50.000 kroner og et krav om, at de skal bruges på noget, der kan hjælpe med at finde et arbejde. Det er præmissen for et projekt, Aarhus Kommuner afprøver.
tekst Sascha Reiffenstein Petersen

Forestil dig, at du er arbejdsløs, og at du får 50.000 kroner, som du selv bestemmer, hvordan du vil bruge. Det skal bare være på noget, der kan hjælpe dig med at finde et job, og du skal kunne argumentere for det.

Det er rammerne for et projekt, hvor Aarhus Kommune samarbejder med Socialt Udviklingscenter SUS og Veluxfonden, der har givet penge til projektet. Projektet hedder "Langtidsledige tager teten", og indtil videre har 32 ud af de i alt 97 langtidsledige, som deltog i projektet, fået et arbejde og er kommet ud af offentlig forsørgelse. Det skriver JP Aarhus.

Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) var med til at starte projektet, da han stadig var rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, og han mener, at det har været godt med en ny tilgang i beskæftigelsesindsatsen.

Sådan bruges pengene

Kurser og efteruddannelse topper listen over ting, målgruppen har brugt penge på.


En anden stor post har været indkøb af teknologisk udstyr som computere, telefoner, kameraer mv. Op imod halvdelen af borgerne har således købt ny computer og/eller computerudstyr for for eksempel at kunne skrive jobansøgninger hjemmefra frem for på biblioteket.


En femtedel har brugt penge på at tage eller generhverve stort kørekort.


Flere borgere har også haft fokus på støtte til personlige, psykosociale behov såsom tandbehandling, coach- og terapiforløb til behandling af stress eller angst, forløb hos diætist og træning i forbindelse med vægttab, eller erhvervelse af briller eller tøj til jobsamtaler. 

Kilde: Rapporten "Langtidsledige tager teten"

– Der er en god læring i at skrue ned for kontrol og straf og skrue op for tillid til de borgere, som er på kanten af vores samfund. Da det ikke er kommunale penge, har vi kunnet tage 30.000 siders beskæftigelseslovgivning og sige, at den ikke gælder. Så i stedet har vi kunnet spørge: hvad drømmer du om? Og hvad har du brug for, hvis du skal komme i arbejde? Det er social- og beskæftigelsespolitikken vendt på hovedet, siger Thomas Medom til JP Aarhus.

Positive tal

De endelig projektresultater er endnu ikke klar, men projektet er blevet evalueret af Socialt Udviklingscenter SUS, og konsulent Mathias Bruhn Lohmann mener, at det ser godt ud, hvis man kigger på de absolutte tal, fortæller han til JP Aarhus.

LÆS OGSÅ Ny rapport: Sådan bliver det sociale frikort en succes

I gennemsnit har borgerne brugt 43.474 kroner. De pengene vil være tjent hjem, hvis projektdeltagerne arbejder tre måneder mere, end de ville have gjort ved en ordinær indsats. Pengene vil udelukkende være tjent hjem på besparelser til offentlig forsørgelse. Derudover vil der komme skatteindtægter fra borgernes arbejde.

Aarhus Kommune er ved at finde ud af, om der kan laves lignende projekter fremover.

– Vi har jo ikke råd til at lade være. Det er jo nogle enormt positive resultater for de ledige, som nu er kommet i job, men det er også rigtig godt for kommunekassen, siger rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse Kristian Würtz (S) til samme avis. sarp@kl.dk

Du kan læse hele evalueringen af projektet her

Projektet "Langtidsledige tager teten"

Projektet har fundet sted mellem december 2015 og juni 2018 og er et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Socialt Udviklingscenter SUS og Veluxfonden. Veluxfonden har bidraget med omkring 4 millioner kroner.
  • 97 borgere har deltaget i projektet. Borgerne har deltaget i forskellige hold. Nogle borgere blev udpeget af deres jobkonsulent, andre blev udvalgt ved lodtrækning.
  • For at deltage i projektet skulle borgerne have modtaget kontanthjælp i minimum 12 måneder inden projektstart. I praksis havde mere end halvdelen været afhængig af offentlig forsørgelse siden 2009.
  • 32 af de 97 borgere har indtil videre forladt kontanthjælpssystemet. 60 % af de borgere, der deltog på projektets første to hold er enten kommet i job eller blevet selvstændige.
  • 85 % af borgerne angiver, at det at have deltaget i projektet har givet dem større tro på at de vil komme i arbejde inden for det næste år.
  • Alle borgere tilkendegiver, at de i høj grad (78 %) eller nogen grad (22 %) vil anbefale metoden til andre ledige.

Kilde: www.sus.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Langtidsledige får 50.000 og kommer i arbejde Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger